Zημίες πάνω από 12 δισ. ευρώ κατέγραψε η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper

Zημίες πάνω από 12 δισ. ευρώ κατέγραψε η γερμανική εταιρεία ενέργειας Uniper
Unsplash
Τετάρτη, 17/08/2022 - 15:31

Σε πάνω από 12 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές της γερμανικής εταιρείας ενέργειας Uniper το α' εξάμηνο του 2022, όπως προκύπτει από τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, κάτι που δείχνει και το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης.

Οι ζημίες περιλαμβάνουν απώλειες 6,5 δισ. ευρώ από μελλοντικές ελλείψεις αερίου, καθώς και προβλέψεις 2,7 δισ. ευρώ σχετικές με το δάνειο της εταιρείας για τον "νεκρό" - πλέον - νέο ρωσογερμανικό αγωγό Nord Stream 2, που μπήκε στον πάγο λόγω του πολέμου.

Οι περιορισμοί στην προσφορά ανάγκασαν την Uniper να αγοράζει αέριο στην αγορά spot προκειμένου να τηρήσει τα συμβόλαιά της, οδηγώντας την έτσι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση παρενέβη με ένα πακέτο διάσωσης ύψους 17 δισ. ευρώ, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της εταιρείας θα οδηγούσε σε ντόμινο κατάρρευσης το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Η προσαρμοσμένη ζημία της Uniper προ φόρων και τόκων για το α' εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 564 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 580 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρσι.

«Η Uniper παίζει για μήνες κομβικό ρόλο στην σταθεροποίηση της ροής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία - με κόστος δισεκατομμυρίων σε ζημίες λόγω του ρωσικού περιορισμού των προμηθειών», ανέφερε ο CEO της εταιρείας Klaus-Dieter Maubach στην δήλωση που συνοδεύει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.