Σερβία: Απαγορεύει την εξαγωγή πέλλετ

Σερβία: Απαγορεύει την εξαγωγή πέλλετ
Τετάρτη, 17/08/2022 - 06:38

H Σερβία απαγόρευσε προσωρινά την εξαγωγή πέλλετ/pellet (περιορίζοντας την τιμή τους στη σερβική αγορά), προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιθανές ελλείψεις στην εγχώρια ζήτηση (συνεπεία της ενεργειακής κρίσης).

Πιο συγκεκριμένα , η Σερβική Κυβέρνηση υιοθέτησε τρία(3) διατάγματα σχετικά με τα προϊόντα ξύλου συμπεριλαμβανομένων πέλλετ .

Τα διατάγματα εκδόθηκαν στις 4 Αυγούστου, αλλά δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα μια ημέρα αργότερα, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν σε ισχύ δηλαδή στις 5 Αυγούστου και αφορούν : (ι) στην απαγόρευση εξαγωγών προϊόντων ξύλου για θέρμανση –συμπεριλαμβανομένου pellet (heating wood), (ιι) τις δασμολογικές ποσοστώσεις για κατηγορίες ακατέργαστης ξυλείας (raw woods) και το (ιιι) ανώτατο όριο τιμολόγησης των πέλλετ στη σερβική αγορά.

Τα μέτρα τα οποία αφορούν την απαγόρευση εξαγωγής πέλλετ θα διαρκέσουν 90 ημέρες, δηλαδή μέχρι την πρώτη Νοεμβρίου, ενώ οι εξαγωγικοί περιορισμοί(ποσοστώσεις) για λοιπά προϊόντα ακατέργαστης ξυλείας θα παραμείνουν σε ισχύ για περίοδο 6 (έξι) μηνών.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο της ΕΕ στο Βελιγράδι, τόσο η απόφαση για τη θέσπιση της απαγόρευσης εξαγωγών όσο και το διάταγμα για τη θέσπιση ποσοστώσεων εξαγωγής περιλαμβάνουν ρήτρα με την οποία εξαιρούνται από τους περιορισμούς όλα τα προϊόντα ξυλείας των οποίων οι τελωνειακές τους διασαφήσεις (customs declarations) είχαν ήδη γίνει αποδεκτές πριν από την έναρξη ισχύος των δύο αποφάσεων.

Η συνήθης πρακτική βεβαίως είναι ότι εν λόγω ζητήματα ρυθμίζονται από τα συμβαλλόμενα μέρη βάσει της συμφωνίας τους περί συνθηκών «ανωτέρας βίας».