Ταξίδι Σρέντερ στη Μόσχα με άρωμα διαμεσολάβισης

Ταξίδι Σρέντερ στη Μόσχα με άρωμα διαμεσολάβισης
Τετάρτη, 27/07/2022 - 08:24

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ βρίσκεται στη Μόσχα για συνομιλίες σχετικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία στη Γερμανία, δήλωσε η σύζυγος του πολιτικού So Young Schroeder, στο Spiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες είναι αφιερωμένες στην κατάσταση γύρω από το NordStream. Νωρίτερα, ο πρώην καγκελάριος είχε πει ότι βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα «σε διακοπές».

«Ναι, έτσι είναι… Δεν είναι σε διακοπές, αλλά διαπραγματεύεται την ενεργειακή πολιτική στη Μόσχα», δήλωσε η σύζυγός του.

Το ταξίδι του πρώην Γερμανού καγκελάριου γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την απόφαση της Μόσχας να μειώσει στο 20% τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω NordStream. Οι σχέσεις του Σρέντερ με ρωσικούς παράγοντες και προσωπικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, ήδη από την εποχή της παντοδυναμίας τους, αλλά και αργότερα, ήταν ιδιαίτερα στενές. Ο πρώην καγκελάριος ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft από το 2017 έως το 2022 και οι στενοί δεσμοί του με τη ρωσική ηγεσία επικρίνονται τακτικά στους γερμανικούς πολιτικούς κύκλους.

Μάλιστα εξαιτίας των σχέσεων αυτών και της αρχικής απροθυμίας του να παραιτηθεί από τη θέση του στη Ρωσική εταιρεία, είχε διαγραφεί από το κόμμα του. Ο κ. Σρέντερ από την πρώτη στιγμή είχε κρατήσει αποστάσεις από τις αποφάσεις των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλλουν κυρώσεις στο Κρεμνλίνο.

Πηγές του Spiegel εξήγησαν ότι ο πολιτικός έφτασε στη Ρωσία την Κυριακή 24 Ιουλίου μέσω Μπακού και σχεδίαζε να φύγει εχθές. Οι πηγές δεν διευκρίνισαν με ποιον ακριβώς θα μπορούσε να επικοινωνήσει ο κ. Σρέντερ στη Μόσχα.

Εχθές το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, ΝτμίτριΠεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην καγκελάριος βρισκόταν στη Μόσχα: «Δεν υπάρχουν συναντήσεις, αλλά δεν τις αποκλείουμε». Ο κ. Σρέντερ είπε σε ανταποκριτή του NTV ότι διέμενε σε ξενοδοχείο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Rosneft.