Η Ευρώπη θα χρειαστεί ήπιο καιρό για να περάσει τον χειμώνα

Η Ευρώπη θα χρειαστεί ήπιο καιρό για να περάσει τον χειμώνα
Τετάρτη, 29/06/2022 - 14:17

Η Ευρώπη θα χρειαστεί ήπιο καιρό για να περάσει τον χειμώνα με περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου.

Για ήπιο χειμώνα «προσεύχεται» η Ευρώπη, ενώ ανοδικά κινούνται εκ νέου οι τιμές στο φυσικό αέριο, εν μέσω κινδύνων επιδείνωσης της κατάστασης σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Πλέον είναι εμφανές ότι η Ευρώπη μπορεί να δυσκολευτεί να εξασφαλίσει υγροποιημένο φυσικό αέριο για να αντικαταστήσει τη ρωσική ροή, καθώς η ζήτηση στην Ασία αυξάνεται, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για φορτία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο διακοπής των αγωγών διασύνδεσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, εάν η κατάσταση του εφοδιασμού επιδεινωθεί, μετέδωσαν οι Financial Times.

Η ικανότητα της Ευρώπης να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι καθοριστικός παράγοντας προκειμένου να γεμίσουν οι αποθήκες ενόψει του χειμώνα. Η ανάγκη μείωσης της χρήσης φυσικού αερίου θα αυξηθεί εάν η Ρωσία -ο μεγαλύτερος πάροχός της- περικόψει περαιτέρω τις προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το μπλοκ στοχεύει να έχει αποθήκες γεμάτες σε ποσοστό 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, από περίπου 57% σήμερα.

Οι καιρικές προβλέψεις που δείχνουν υψηλή παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να περιορίσουν την ανάγκη για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις από τη Γερμανία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν μέτρα για να ενθαρρύνουν τις βιομηχανίες και τον πληθυσμό να μειώσουν την κατανάλωση.

Η Ευρώπη θα χρειαστεί ήπιο καιρό για να περάσει τον χειμώνα με περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EQT Corp., Τόμπι Ράις, σε τηλεοπτική συνέντευξη του Bloomberg. «Θα προσευχόμαστε για έναν ήπιο χειμώνα», είπε ο Ράις. «Αυτή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα».