Κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών σε ρωσικό αέριο και άνθρακα από την Ινδία λόγω «εκπτώσεων»

Κατακόρυφη αύξηση εισαγωγών σε ρωσικό αέριο και άνθρακα από την Ινδία λόγω «εκπτώσεων»
Κυριακή, 19/06/2022 - 08:09

Από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, η αγορά αυξήθηκε κατά 6 φορές, καθώς οι έμποροι προσφέρουν στην Ινδία εκπτώσεις έως και 30%

Η Ινδία αύξησε κατακόρυφα την αγορά ρωσικού άνθρακα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρά τις παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Από τις 27 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, η αγορά αυξήθηκε κατά 6 φορές, καθώς οι έμποροι προσφέρουν στην Ινδία εκπτώσεις έως και 30%, σύμφωνα με το Reuters.

Καθώς οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς αποφεύγουν το εμπόριο με τη Μόσχα, οι Ινδοί αγοραστές αγοράζουν τεράστιες ποσότητες ρωσικού άνθρακα παρά το υψηλό κόστος μεταφοράς.

Σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης, οι αγορές άνθρακα και συναφών αγαθών αυξήθηκαν περισσότερο από έξι φορές μέσα σε 20 ημέρες (27 Μαΐου έως 15 Ιουνίου) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, με το ποσό να ανέρχεται σε 331,17 εκατομμύρια δολάρια.

Ομοίως, τα ινδικά διυλιστήρια αγοράζουν φθηνό ρωσικό πετρέλαιο, με την αξία των αγορών κατά την ίδια περίοδο να καταγράφει αύξηση κατά 31 φορές σε σχέση με το προηγούμενο έτος και να ανέρχεται σε 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι αυξημένες ποσότητες αποδίδονται στους Ρώσους εμπόρους που προσφέρουν εκπτώσεις στην Ινδία. Οι υπεράκτιες μονάδες της Suek AG, της CPC και της Carbo One προσέφεραν εκπτώσεις που κυμαίνονταν από 25% έως 30%.

«Σύμφωνα με την παρακολούθηση των πλοίων της Refinitiv Eikon, οι ινδικές μαζικές αγορές ρωσικού άνθρακα θα συνεχιστούν και οι εισαγωγές του Ιουνίου αναμένεται να είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον επτάμισι ετών», γράφει το δημοσίευμα.