Πιο κοντά ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία με φόντο (και) τα ενεργειακά

Πιο κοντά ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία με φόντο (και) τα ενεργειακά
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Κυριακή, 19/06/2022 - 08:23
Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού οι ΗΠΑ για της υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Gina M. Raimondo και η Σαουδική Αραβία δια του υπουργού Εμπορίου Majid Alkassabi παρουσίασαν το Κοινό Σχέδιο Εμπορικής Συνεργασίας των δύο χωρών, το οποίο αποτελεί έναν οδικό χάρτη που θα καθοδηγεί τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της ανακοίνωσης της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στη Σαουδική Αραβία, η οποία προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Δεν έχουν περάσει, άλλωστε πολύς καιρός από τη δήλωση του Μπάιντεν ότι θα αντιμετωπίσει ηγεσίες, όπως αυτής του Ριάντ, ως «παρία». Η πολεμική κρίση στην Ουκρανία, όμως, άλλαξε άρδην τις ισορροπίες και πλέον η Δύση έχει ανάγκη από χαμηλότερες τιμές πετρελαίου. Φυσικά μέχρι τώρα η Σαουδική Αραβία έχει ανταποκριθεί στο αίτημα για αυξημένη προσφορά, όμως είναι δύσκολο να πειστεί για τη μείωση των τιμών ή για τη διάρρηξη των σχέσεών της με τη Μόσχα, όπως θα ήθελε σίγουρα η Ουάσιγκτον.

Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερη σημασία το σχέδιο εργασίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των δύο υπουργείων Εμπορίου. Όπως σημείωσε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική πλευρά το Σχέδιο Εργασίας στοχεύει να καθοδηγήσει τη συνεργασία των δύο χωρών σε τέσσερις τομείς, οι οποίοι επιλέχθηκαν με βάση τους κοινούς στόχους των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για ανοιχτές, ευημερούσες αγορές και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Αυτοί οι τομείς είναι: η πράσινη οικονομία, η ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), η προώθηση της καινοτομίας και η αύξηση των αμφίδρομων επενδύσεων.

Υπό την αιγίδα του Σχεδίου Εργασίας, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν περιγράψει διάφορες επιδιωκόμενες συλλογικές προσπάθειες για την προώθηση της βαθύτερης συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Μερικές από αυτές τις προβλεπόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνουν:

• Μια Εμπορική Αποστολή Καθαρής Τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία (καθώς και στο Ισραήλ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ) τον Μάρτιο του 2023.

• Ανάπτυξη ενός προγράμματος σύνδεσης θερμοκοιτίδων/επιταχυντών ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας με το γραφείο Εμπορικής Υπηρεσίας της ITA στο Σαν Φρανσίσκο.

• Μια σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων με στόχο την εναρμόνιση προτύπων σε αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, οι έξυπνες πόλεις, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων, η αποθήκευση ενέργειας και τα έξυπνα δίκτυα.

Να σημειωθεί ότι θα συνεχιστεί «η συνεργασία με την Αρχή Δεδομένων και Τεχνητής Νοημοσύνης της Σαουδικής Αραβίας και εκπροσώπους της βιομηχανίας των ΗΠΑ για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τους κανονισμούς της Σαουδικής Αραβίας που επηρεάζουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως το cloud computing, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικού Εμπορίου των ΗΠΑ.