Έρχεται νέα πλατφόρμα για τα τιμολόγια ρεύματος - Πώς θα βρείτε το φτηνότερο

Έρχεται νέα πλατφόρμα για τα τιμολόγια ρεύματος - Πώς θα βρείτε το φτηνότερο
Κυριακή, 17/03/2024 - 07:16

Νέο εργαλείο για τη σύγκριση των τιμών στα τιμολόγια ρεύματος έρχεται μέσα στις επόμενες μέρες.

Από την επόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές θα μπορούν να έχουν μια πιο αναλυτική εικόνα για το τιμολόγιο ρεύματος που τους συμφέρει, καθώς αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) το ανανεωμένο Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών (energycost) για τα προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου.

Το energycost θα παρέχει πιο προσωποποιημένη πληροφόρηση για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε τα στοιχεία να προσαρμόζονται στο ιδιαίτερο προφίλ κατανάλωσής τους.

Η έρευνα που θα γίνεται θα είναι προσωποποιημένη για τη σύγκριση των τιμολογίων καθώς θα υπολογίζονται όλα τα συμπληρωματικά κόστη, ψιλά γράμματα, προνόμια, ρήτρες, δώρα κ.α. ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα ο καταναλωτής για τα κόστη, τα οφέλη και την εξοικονόμηση που θα έχει.

Πώς θα βρείτε το τιμολόγιο που συμφέρει

Ο χρήστης θα μπορεί να καταχωρίσει τη μέση μηνιαία κατανάλωσή του, ώστε να έχει εικόνα για τις συνολικές μηνιαίες επιβαρύνσεις που θα ίσχυαν στη δική του περίπτωση, αν επέλεγε κάποιο από τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Επίσης, αν έχει μετρητή για νυχτερινό τιμολόγιο, θα μπορεί να συγκρίνει το ύψος των ανταγωνιστικών χρεώσεων που έχουν προϊόντα με διπλή χρέωση (ημερήσια και νυχτερινή), με άλλα τα οποία προσφέρονται με την ίδια τιμή όλο το 24ωρο.

Όπως και στον Συγκριτικό Πίνακα, ο καταναλωτής θα μπορεί να αντιπαραβάλει προϊόντα διαφορετικών «χρωμάτων» - όπως π.χ. πράσινα και κίτρινα τιμολόγια. Από την πρώτη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί το εργαλείο, θα περιλαμβάνει όλα τα πράσινα προϊόντα, τα διαθέσιμα μπλε τιμολόγια, τα κίτρινα τιμολόγια με προαναγγελία τιμής την 1η του μήνα εφαρμογής, καθώς και όσα από τα υπόλοιπα κίτρινα τιμολόγια (ex-post) έχει «κλειδώσει» η χρέωσή τους μέχρι τότε.