Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια είναι η διαδικασία για τον ενεργειακό διαμεσολαβητή

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποια είναι η διαδικασία για τον ενεργειακό διαμεσολαβητή
Παρασκευή, 26/01/2024 - 06:20

Σε συνέχεια της πλατφόρμας My RAE έρχεται ο ενεργειακός διαμεσολαβητής, με σκοπό την υποβολή παραπόνων από τους οικιακούς καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος.

Σε συνέχεια της πλατφόρμας My RAE έρχεται ο ενεργειακός διαμεσολαβητής, με σκοπό την υποβολή παραπόνων από τους οικιακούς καταναλωτές. Ένα 15% των απαντήσεων προς στους καταναλωτές μετά την υποβολή του παραπόνου τους στην πλατφόρμα My Rae δεν ήταν αποδεκτές. Ο λόγος αυτός ώθησε τη ρυθμιστική αρχή να δημιουργήσει τον ενεργειακό διαμεσολαβητή.

Το 2022 κατατέθηκαν στην πλατφόρμα myrae.gr 12.294 αιτήματα. Από αυτά το 84,47% αφορούσε τους λογαριασμούς, το 7,46% τη σύμβαση και το 3,87% τις πληρωμές. Ένα χρόνο μετά, το 2023, ο αριθμός των αιτημάτων έπεσε περίπου στο μισό(6.075), με την πλειοψηφία των παραπόνων να αφορά τους λογαριασμούς. Η πλειοψηφία των απαντήσεων και τις δύο χρόνια δινόταν τις πρώτες 3 ημέρες, ενώ σε ένα ποσοστό 32% ξεπερνούσε τις 10 ημέρες. Τα παράπονα αφορούσαν τους προμηθευτές ή τους διαχειριστές ή και τους δύο. Επίσης το παράπονο θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά μια ασάφεια σε έναν λογαριασμό.

Πλέον η ΡΑΑΕΥ προσφέρει τη δυνατότητα μεταβίβασης στον ενεργειακό διαμεσολαβητή, του παραπόνου που υποβλήθηκε πιο πριν στην πλατφόρμα myRAE. Ο ενεργειακός μεσολαβητής θα αναλαμβάνει χωρίς κόστος για τους καταναλωτές τη διαμεσολάβηση με την εταιρία. Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της νέας πλατφόρμας ENOMOS(Energy Ombudsman Organizing System). Η διαδικασία απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Επίσης, ο ενεργειακός διαμεσολαβητής δεν επιβάλλει κυρώσεις. Εφόσον, ο καταναλωτής επιλέξει να υποβάλει το αίτημα του ηλεκτρονικά, το ENOMOS φορτώνει την ηλεκτρονική αίτηση η οποία είναι προ-συμπληρωμένη με τα στοιχεία του συγκεκριμένου Αιτήματος που είχε υποβάλει ο καταναλωτής στο myRAE, Στα προ-συμπληρωμένα στοιχεία περιλαμβάνεται και ο αριθμός του αιτήματος που κατατέθηκε αρχικά στο myRAE, ενώ ανοίγει και η δυνατότητα συμπλήρωσης των υπόλοιπων πεδίων της ηλεκτρονικής φόρμας. Αν ο καταναλωτής επιλέξει τη δια ζώσης υποβολή αιτήματος, τότε το σύστημα του δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώσει την προ-συμπληρωμένη συμπληρωμένη αίτηση και του παρέχει οδηγίες για την αποστολή της αίτησης ταχυδρομικά στη ΡΑΑΕΥ. Με την λήψη από τη ΡΑΑΕΥ του ταχυδρομικού φακέλου, ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής που έχει ορίσει η Αρχή επικοινωνεί με τον καταναλωτή τηλεφωνικά ή με επιστολή ανάλογα με το τι έχει ορίσει η Αρχή, επικοινωνεί με τον καταναλωτή τηλεφωνικά ή με επιστολή, ανάλογα με το τι έχει δηλώσει ο καταναλωτής στην αίτηση του.

Σε πρώτη φάση, η αναφορά εξετάζεται από τον Ενεργειακό Διαμεσολαβητή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι όροι για την εξέτασή της στο πλαίσιο. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής επιλέγει και ορίζει τον συγκεκριμένο πιστοποιημένο Διαμεσολαβητή που αναλαμβάνει τα επόμενα στάδια της διαδικασίας. Σε περίπτωση που η διαφορά δεν πληροί τα κριτήρια προκειμένου να εξεταστεί στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης, ενημερώνεται ο Καταναλωτής για τους λόγους για τους οποίους ο Ενεργειακός Διαμεσολαβητής δεν θα επιληφθεί της υπόθεσης. Όμως, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ενεργειακός διαμεσολαβητής θα προτείνει μια λύση για την επίλυση της διαφοράς.