Λογαριασμοί ρεύματος: Σκληρός ο ανταγωνισμός στο μπλε τιμολόγιο

Λογαριασμοί ρεύματος: Σκληρός ο ανταγωνισμός στο μπλε τιμολόγιο
Παρασκευή, 19/01/2024 - 10:34

Ο ανταγωνισμός τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί από την πράσινη στην μπλε κιλοβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να δούμε και νέα σταθερά διάρκειας μικρότερης του 12μήνου.

Στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος έχει μετατοπιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων, καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να «κλειδώσουν» τις τρέχουσες χαμηλές τιμές.

Το χαμηλότερο τιμολόγιο στην αγορά διατίθεται εδώ και μία εβδομάδα περίπου σε σταθερή τιμή 12,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα και πάγιο 9 ευρώ αλλά είναι οκτάμηνης διάρκειας, που με βάση την κατηγοριοποίηση της ΡΑΑΕΥ δεν μπορεί να είναι μπλε, γιατί τα μπλε τιμολόγια θα πρέπει να έχουν ορίζοντα 12μήνου, ούτε όμως κίτρινο γιατί τα κατά τη ΡΑΑΕΥ κίτρινα τιμολόγια δεν μπορούν να έχουν ρήτρες αποχώρησης και φυσικά δεν μπορεί να είναι πράσινο, γιατί είναι το τιμολόγιο της μετάπτωσης των καταναλωτών σε περίπτωση που δεν επιλέξουν κάτι άλλο.

Το τιμολόγιο που λάνσαρε στην αγορά από την περασμένη Παρασκευή και διαθέτει μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου η «Φυσικό Αέριο» (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) λειτούργησε ως το πρώτο κρας τεστ της κατηγοριοποίησης των νέων τιμολογίων που εισήγαγε η ΡΑΑΕΥ για να διασφαλίσει διαφάνεια για τους καταναλωτές και μια ομαλή μετάβαση της αγοράς στην κανονικότητα.

Το ενδιαφέρον για το σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» είναι τόσο υψηλό από την πρώτη εβδομάδα διάθεσης, που σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες που έχει προαγοράσει. Υψηλή ζήτηση εμφανίζει και το σταθερό τιμολόγιο της Eλίν με τιμή στα 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα και μηδενικό πάγιο για τους πρώτους τρεις μήνες. Mέσα σε τρεις εβδομάδες τα συμβόλαια της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 30%, σύμφωνα με κύκλους της Ελίν και αφορούν στο σύνολό τους το σταθερό μπλε τιμολόγιο.

Ο ανταγωνισμός τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί από την πράσινη στην μπλε κιλοβατώρα, ενώ δεν αποκλείεται νωρίτερα να δούμε και νέα σταθερά διάρκειας μικρότερης του 12μήνου, με τις πληροφορίες να φέρουν κάποιες εταιρείες να είναι έτοιμες να λανσάρουν στην αγορά σταθερά 6μηνης διάρκειας.

Η ΡΑΑΕΥ πάντως είναι αντίθετη με τη διάθεση σταθερών συμβολαίων διάρκειας μικρότερης του 12μήνου.