Αυξάνεται σημαντικά η δαπάνη των τελικών καταναλωτών για ενεργειακές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Αυξάνεται σημαντικά η δαπάνη των τελικών καταναλωτών για ενεργειακές υπηρεσίες στην Ελλάδα
Παρασκευή, 12/01/2024 - 06:37

Η πράσινη ενεργειακή μετάβαση σχεδιάζεται έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τον πλήρη ενεργειακό μετασχηματισμό προς εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών του θερμοκηπίου.

Αυξημένη κατά 10 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι η συνολική ετήσια δαπάνη των τελικών καταναλωτών για ενεργειακές υπηρεσίες στην Ελλάδα το 2030 σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανέλθει στα 44,8 δισ. ευρώ, από 35 δισ. ευρώ το 2021.

Αυτό σημαίνει πως η πράσινη ενεργειακή μετάβαση σχεδιάζεται έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τον πλήρη ενεργειακό μετασχηματισμό προς εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων και εκπομπών του θερμοκηπίου με συνολικό μακροοικονομικό κόστος 21,3% του ΑΕΠ το 2030. Σε σχέση με σήμερα αυτό το ποσοστό είναι 2% του ΑΕΠ υψηλότερο.

Τί περιλαμβάνει αυτή η αποτίμηση του κόστους του ενεργειακού συστήματος; Περιλαμβάνει την παραγωγή, μεταφορά, διανομή και κατανάλωση ενέργειας και γίνεται από την οπτική γωνία των τελικών καταναλωτών, ήτοι των νοικοκυριών, των κτηρίων, της γεωργίας, της βιομηχανίας και του τομέα των μεταφορών για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών υπηρεσιών, όπως η θέρμανση, η ψύξη, οι βιομηχανικές διεργασίες και τι μεταφορικό έργο.

Το κόστος των ενεργειακών υπηρεσιών από την οπτική γωνία των καταναλωτών

Το κόστος των ενεργειακών υπηρεσιών από την οπτική γωνία των καταναλωτών περιλαμβάνει όχι μόνο το κόστος αγοράς των ενεργειακών προϊόντων αλλά και το κόστος που αντιστοιχεί στο κεφάλαιο που απασχολείται από τον τελικό καταναλωτή για τους δικούς του εξοπλισμούς και συσκευές παραγωγής των ωφέλιμων ενεργειακών υπηρεσιών καθώς και των επενδυτικών δαπανών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακόμα και για τα νοικοκυριά, το κόστος των ωφέλιμων ενεργειακών υπηρεσιών δεν περιλαμβάνει μόνο το κόστος της αγοράς ενεργειακών υπηρεσιών αλλά και το ετήσιο έμμεσο κόστος για την εξυπηρέτηση των επενδυτικών δαπανών για την ενέργεια και την εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία καθώς και για τις δαπάνες αγοράς διαρκών αγαθών, όπως οι συσκευές και τα ιδιωτικά οχήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος που πληρώνουν οι τελικοί καταναλωτές αντιστοιχεί, κατά τεκμήριο, στην πλήρη ανάκτηση του κόστους παραγωγής, προσφοράς και μεταφοράς ενεργειακών προϊόντων από τις αντίστοιχες εταιρείες, προκύπτει τελικά ότι το κόστος της ενέργειας, με την έννοια του κόστους για την οικονομία για την απόκτηση των ωφέλιμων ενεργειακών υπηρεσιών είναι μόνο αυτό που επιβαρύνει τους τελικούς καταναλωτές ενέργειας για τον ίδιο σκοπό, το οποίο περιλαμβάνει σε ετήσια βάση το κόστος αγοράς ενεργειακών προϊόντων και το ετήσιο ισοδύναμο κόστος του κεφαλαίου που απασχολείται άμεσα ή έμμεσα από τον ίδιο τον τελικό καταναλωτή για την απόκτηση των ωφέλιμων ενεργειακών υπηρεσιών.