Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Πού αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές

Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Πού αναμένεται να διαμορφωθούν οι τιμές
Δευτέρα, 18/12/2023 - 06:24

Ο ανταγωνισμός τον Ιανουάριο θα επικεντρωθεί στα πράσινα και στα μπλε τιμολόγια ρεύματος, που είναι εύκολα συγκρίσιμα.

Ήπια θα είναι όπως όλα δείχνουν η μετάβαση στα τιμολόγια χωρίς κρατική επιδότηση από το νέο έτος. Η τιμή του αερίου –που διαμορφώνει αυτή του ρεύματος– παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, δίνοντας την ευκαιρία στους παρόχους να προσφέρουν στο νέο έτος χαμηλές τιμές στα τιμολόγια όλων των χρωμάτων.

Η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF κινείται εν μέσω χειμερινής περιόδου, που παραδοσιακά εμφανίζει τις υψηλότερες τιμές, κάτω από τα 33 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Διεθνείς αναλυτές προβλέπουν μάλιστα περαιτέρω αποκλιμάκωση, πιθανότατα και κάτω από τα 22 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα μετά την άνοιξη, καθώς οι γεωπολιτικοί παράγοντες δεν φαίνεται να επηρεάζουν πλέον την τιμή, ενώ οι κλιματικές συνθήκες στην Ευρώπη βοηθούν στο να διατηρούνται υψηλά τα αποθέματα.

Σε πράσινο και μπλε τιμολόγιο ο ανταγωνισμός

Εκτιμάται ότι οι τιμές της κιλοβατώρας θα κινηθούν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά της περιόδου των επιδοτήσεων. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι τελικές τιμές των πράσινων τιμολογίων θα διαμορφωθούν κάτω από τα 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα μεσοσταθμικά που είχαν ανακοινώσει αρχικά οι πάροχοι. Βασική επιδίωξή τους σε πρώτη φάση είναι να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός τον Ιανουάριο θα επικεντρωθεί στα πράσινα και στα μπλε (σταθερά) τιμολόγια, που είναι εύκολα συγκρίσιμα.

Το ερώτημα περί του φθηνότερου τιμολογίου που ταλαιπωρεί τους καταναλωτές το τελευταίο διάστημα δεν έχει εύκολη απάντηση, αφού το καθένα έχει τα ρίσκα του. Βασική επιδίωξη των παρόχων σε πρώτη φάση είναι να διατηρήσουν το πελατολόγιό τους. Αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός τον Ιανουάριο θα επικεντρωθεί στα πράσινα και στα μπλε τιμολόγια, που είναι εύκολα συγκρίσιμα. Η αξιολόγηση των κυμαινόμενων τιμολογίων είναι μια πιο δύσκολη άσκηση.

Τέλος, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν σταθερά τιμολόγια με τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας αρκετά κάτω από τα 17,9 λεπτά που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, βάζοντας πρώτη στο πεδίο του ανταγωνισμού και τα μπλε τιμολόγια. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, μπορεί να στηρίξουν σταθερές τιμές ακόμη και στα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.