Μπλε, πράσινο, κίτρινο: Επιλογή τιμολογίου με φόντο τη βουτιά των τιμών

Μπλε, πράσινο, κίτρινο: Επιλογή τιμολογίου με φόντο τη βουτιά των τιμών
Δευτέρα, 18/12/2023 - 06:13

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση από τους παρόχους για το μπλε τιμολόγιο ρεύματος.

Οι καλές καιρικές συνθήκες αποκλιμακώνουν τις τιμές του φυσικού αερίου οι οποίες πλησιάζουν όλο και περισσότερο στην περίοδο πριν την ενεργειακή κρίση. Στην Ε.Ε. επικροτούν το γεγονός πως η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Προηγήθηκε η πίεση της ηγεσίας της ευρωπαϊκής ένωσης τους προηγούμενους μήνες, για σταδιακό περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού αερίου. Μπορεί οι ευρωπαϊκές χώρες να μείωσαν την εξάρτησή τους εξακολουθεί όμως να διατηρείται ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις εισαγωγές φυσικού αερίου, από τη Ρωσία, μέσω αγωγών και αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Μέσα σε αυτό το τοπίο οι καταναλωτές πρέπει να επιλέξουν τιμολόγιο και μπορεί να μην υπάρχει κάποιος περιορισμός, σε σχέση με την αλλαγή παρόχων, όμως οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι πλέον να αποκωδικοποιούν ένα λογαριασμό. Δεν έφτανε που έπρεπε να γνωρίζουν για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ή τους φόρους (κάποιο δεν είναι σχετικοί) που επιβαρύνουν ένα λογαριασμό, πλέον θα πρέπει να γνωρίζουν για το μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπει το πράσινο τιμολόγιο ή το συντελεστή προσαύξησης (α) που ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή. H Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες. θα πρέπει οι πολίτες να προσέχουν και το ποσοστό έκπτωσης που δίνεται. Κάποιοι πάροχοι δεν ανακοίνωσαν και βέβαια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ότι για να προσελκύσουν πελάτες κάποιοι πάροχοι προσφέρουν υψηλές εκπτώσεις, τις οποίες στη συνέχεια να μειώνουν. Μάλιστα η ρυθμιστική αρχή ενέργειας σε ανακοίνωση της επισημάνει πως οι καταναλωτές δικαιούνται να γνωρίζουν τον χρόνο και τους όρους, υπό τους οποίους οι προμηθευτές δύνανται να τροποποιήσουν το ύψος των ανωτέρω παραμέτρων και συντελεστών.

Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή που θα πληρώσουν οι πολίτες ανακοινώνεται κάθε 1η του μήνα στην ιστοσελίδα του εκάστοτε παρόχου. Ο καταναλωτής θα μπορεί να υποβάλει ένσταση επι της μετακύλισης του στο πράσινο τιμολόγιο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Από κει και πέρα υπάρχουν τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) διακρίνονται σε αυτά που η τιμή χρέωσης διαμορφώνεται εκ των προτέρων του μήνα κατανάλωσης και σε εκείνα που διαμορφώνεται εκ των υστέρων. Ουσιαστικά σε αυτά τα τιμολόγια θα αναβιώσουν οι παλιοί όροι που ίσχυαν στα τιμολόγια πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων. Δηλαδή θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Η τιμή τους θα είναι συνδεδεμένη με το χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έτσι όπως διαμορφώνεται στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση από τους παρόχους των σταθερών μπλε τιμολογίων. Ήδη η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει δύο πακέτα σταθερών τιμολογίων με 17,5 και 17.9 λεπτά η κιλοβατώρα. Μόνο στο σταθερό τιμολόγιο υπάρχει ρήτρα αποχώρησης, οπότε διατηρείται το δικαίωμα στους πολίτες να αλλάζουν πάροχο σε όσους είναι στα άλλα. Υπάρχουν και τα πορτοκαλί τιμολόγια τα οποία αφορούν όσους έχουν έξυπνους μετρητές. Δεν αφορά βέβαια την πλειοψηφία. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως από τη νέα χρονιά δεν θα υπάρχουν έναντι λογαριασμοί. Η μετρηση θα γίνεται κάθε μήνα. Δεν ξερουμε από πότε, μένει να φανεί αν θα υπάρχει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την επικράτεια να υποστηρίξει αυτό το έργο.