Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιους «καίει» η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης

Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Ποιους «καίει» η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης
Πέμπτη, 14/12/2023 - 06:39

Έρχονται τα νέα χρωματιστά τιμολόγια και η ώρα της επιλογής από τους καταναλωτές.

Μια πτυχή των νέων πολύχρωμων τιμολογίων ρεύματος που πρέπει να έχουν υπόψη οι καταναλωτές έχει να κάνει με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα σταθερά – μπλε- τιμολόγια έχουν ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, σε αντίθεση με τα κυμαινόμενα – κίτρινα, πράσινα, πορτοκαλί- , που μπορεί να αλλάξουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να έχουν κάποια επιβάρυνση.

Για παράδειγμα, τα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ προβλέπουν κλιμακούμενο τέλος αποχώρησης, το οποίο διαμορφώνεται στα 100 ευρώ για τον πρώτο μήνα ισχύος του τιμολογίου, στα 65 ευρώ για αποχώρηση το διάστημα μεταξύ τέταρτου και έκτου μήνα και στα 30 ευρώ για την αποχώρηση στο διάστημα μεταξύ έβδομου και ένατου μήνα. Για τους δύο τελευταίους μήνες του συμβολαίου το τέλος αποχώρησης είναι μηδενικό.

Η πρόβλεψη για ποινή πρόωρης αποχώρησης έχει εισαχθεί με το νόμο 4986/2022. Ο εν λόγω νόμος προβλέπει πως ειδικά για την ηλεκτρική ενέργεια επιτρέπεται στους προμηθευτές ή στους συμμετέχοντες στην αγορά που δραστηριοποιούνται στη σωρευτική εκπροσώπηση, να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής ορισμένου χρόνου, πριν από τη λήξη της σύμβασης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω τέλος προβλέπεται από σύμβαση την οποία έχει συνάψει οικειοθελώς ο πελάτης και ανακοινώνεται σαφώς στον πελάτη, πριν από τη σύναψη της σύμβασης.

Το εν λόγω τέλος είναι αναλογικό και δεν υπερβαίνει την άμεση οικονομική ζημία του προμηθευτή ή του συμμετέχοντος στην αγορά που δραστηριοποιείται στη σωρευτική εκπροσώπηση, λόγω του τερματισμού της σύμβασης από τον πελάτη, περιλαμβανομένου του κόστους τυχόν δεσμοποιημένων επενδύσεων ή υπηρεσιών, οι οποίες ήδη παρέχονται ως μέρος της σύμβασης. Σε κάθε περίπτωση, ο οικιακός πελάτης έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει αζημίως από τη σύμβαση προμήθειας εντός 14 ημερών, εκτός εάν έχει συμφωνηθεί μεγαλύτερη προθεσμία ή αν ο προμηθευτής δεν παρέδωσε στον πελάτη τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος.