ΔΕΗ: Νέες αρμοδιότητες στον CEO – Δυνατότητες μετοχικής συμμετοχής σε τράπεζες

ΔΕΗ: Νέες αρμοδιότητες στον CEO – Δυνατότητες μετοχικής συμμετοχής σε τράπεζες
Τρίτη, 28/11/2023 - 06:12

Μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος η Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί στην αναθεώρηση του καταστατικού της επιχείρησης.

Σε νέα εποχή εισέρχεται η ΔΕΗ, η οποία θα μπορεί πλέον να προχωρεί στην ίδρυση ή να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών και να προχωρεί στην άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αλλά και των υπηρεσιών πληροφορικής.

Μετά την απόκτηση της Κωτσόβολος η Διοίκηση της ΔΕΗ προχωρεί στην αναθεώρηση του καταστατικού της επιχείρησης κάτι που θα αποφασισθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 14 Δεκεμβρίου 2023. Το νέο καταστατικό δίνει και υπερ- αρμοδιότητες στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα:

Το άρθρο 3 του καταστατικού της ΔΕΗ αλλάζει πλέον, με τις αναθεωρήσεις να δίνουν στον ενεργειακό όμιλο τις εξής δυνατότητες:

-Τη δραστηριοποίηση στην εμπορία, προμήθεια, και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, συναφών προϊόντων και υπηρεσιών και κάθε είδους προϊόντων και εξοπλισμού τεχνολογίας, καθώς και στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης, και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις.

-Την ίδρυση ή συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών παροχής χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών υπηρεσιών.

-Την άσκηση εμπορικής και βιομηχανικής δραστηριότητας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής.

-Την συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς Συμβάσεων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

-Την συμμετοχή με οιοδήποτε ποσοστό στο κεφάλαιο υφιστάμενων ή ιδρυόμενων εταιρειών, να δανειοδοτεί τις εταιρείες αυτές και να εγγυάται υπέρ αυτών.

Το άρθρο 15 του καταστατικού της ΔΕΗ αλλάζει ώστε να προβλέπει ακόμη ότι:

-Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας και προΐσταται όλων των υπηρεσιών της, διευθύνει το έργο τους, αποφασίζει για την, στα πλαίσια του παρόντος Καταστατικού και των σχετικών αποφάσεων του Δ.Σ., περαιτέρω οργάνωση της εταιρείας περιλαμβανομένης και της επιλογής των στελεχών της οιασδήποτε βαθμίδας, παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας, των εγκεκριμένων προγραμμάτων και προϋπολογισμών, του Στρατηγικού Σχεδίου (Σ.Σ.), του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) και των όρων της Σύμβασης Διαχείρισης, που έχει καταρτίσει με την εταιρεία κατά το άρθρο 16 του παρόντος Καταστατικού.

-Ο Διευθύνων Σύμβουλος έχει, πέραν όσων αρμοδιοτήτων έχει δυνάμει άλλων διατάξεων του Καταστατικού και όσων του αναθέτει το Διοικητικό Συμβούλιο με αποφάσεις του.