Γεφυρώθηκε το χάσμα Γαλλίας - Γερμανίας: Συμφωνία για τα CfD συμβόλαια

Γεφυρώθηκε το χάσμα Γαλλίας - Γερμανίας: Συμφωνία για τα CfD συμβόλαια
Τετάρτη, 18/10/2023 - 06:26

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Σε συμφωνία κατέληξε το Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Προεδρία του Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Συμφωνία φαίνεται πως υπήρξε για τα συμβόλαια για τη διαφορά (CfD), τα οποία επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τις ενεργειακές επενδύσεις. Ουσιαστικά είναι συμβάσεις μεταξύ του κράτους και των παραγωγών για τη διασφάλιση μιας σταθερής τιμής, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να ανακτούν τα κέρδη από τους παραγωγούς ενέργειας όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ανεβαίνουν. Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρισκόταν η ανησυχία της Γερμανίας ότι η Γαλλία, θα είναι σε θέση να αποκομίσει τεράστια κέρδη από τα πυρηνικά της εργοστάσια και μετά να χρησιμοποιήσει τα υπερκέρδη που δημιουργούνται από αυτές τις συμβάσεις για τις επιδοτήσεις βιομηχανιών.

Οι συμβάσεις θα ισχύουν για επενδύσεις σε νέες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που βασίζονται στην αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια, τη γεωθερμική ενέργεια, την υδροηλεκτρική ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια. Το Συμβούλιο προέβλεψε ευελιξία ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα αναδιανεμηθούν τα έσοδα που παράγονται μέσω των συμβολαίων για τη διαφορά CfD. Τα έσοδα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κόστους των προγραμμάτων άμεσης στήριξης των τιμών ή των επενδύσεων για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές.Το Συμβούλιο συμφώνησε ότι τα κράτη μέλη θα προωθήσουν την υιοθέτηση συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αφαιρώντας τα αδικαιολόγητα εμπόδια και τις δυσανάλογες ή μεροληπτικές διαδικασίες ή χρεώσεις. Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα κρατικών εγγυήσεων.

Σε ό,τι αφορά την προστασία των καταναλωτών εισήγαγε διευκρινίσεις στις διατάξεις, καθιερώνοντας την ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και τη δυνατότητα πρόσβασης σε δυναμικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάσεις ορισμένου χρόνου και σταθερής τιμής, εκτός εάν οι προμηθευτές δεν προσφέρουν σταθερές συμβάσεις.