«Αριάδνη Interconnector»: Μέσω του ΠΔΕ χρηματοδότηση 588 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

«Αριάδνη Interconnector»: Μέσω του ΠΔΕ χρηματοδότηση 588 εκατ. ευρώ για τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής
Δευτέρα, 02/10/2023 - 06:27

Στην τελική ευθεία μπαίνει η χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Την ώρα που ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στο δεύτερο βήμα στον διαγωνισμό πώλησης του 20% της θυγατρικής του, «Αριάδνη Interconnector», που κατασκευάζει τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής προετοιμάζοντας την πρόσβαση των τεσσάρων υποψηφίων που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, στο Virtual Data Room, με την ΚΥΑ καθορίζεται η διαδικασία χρηματοδότησης της μέσω του ΠΔΕ από εθνικούς και ενωσιακούς πόρους της δεύτερης φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον υφυπουργό Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 1.184 εκ. ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί με 588 εκ. ευρώ, ενώ ο φορέας υλοποίησης δηλαδή η «Αριάδνη» μπορεί να λάβει προκαταβολή το 40% του συνόλου της χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση «ο Φορέας Υλοποίησης του Έργου δύναται να λάβει προκαταβολή, 40% του συνολικού ποσού της επιχορήγησης. Η καταβολή του υπολειπόμενου ποσού της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα γίνεται σταδιακά ανάλογα με την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του έργου».

Πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και έχει ολοκληρωθεί ήδη το υποβρύχιο τμήμα του ενώ έχουν ποντιστεί συνολικά 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε μεγάλα βάθη της θάλασσας έως και 1.200 μέτρων.
Επίσης προχωρούν οι εργασίες προστασίας των υποβρύχιων καλωδίων ώστε περίπου τα 640 χιλιόμετρα να τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια. Για τους Σταθμούς Μετατροπής που αποτελούν το χερσαίο τμήμα του έργου το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει πλέον παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων βρίσκονται στην τελική ευθεία και προχωρά η ανέγερσή τους.

Παράλληλα προχωρεί ο διαγωνισμός για τη διάθεση του 20% της Αριάδνης στον οποίο έχουν προκριθεί τέσσερα επιχειρηματικά σχήματα και συγκεκριμένα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super CoreInfrastructure Fund &Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium.

Μετά τη διαδικασία του Virtual Data Room, που θα ανοίξει ο ΑΔΜΗΕ και την ενημέρωση των λεπτομερειών για το έργο διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής, οι τέσσερις υποψήφιοι θα διαμορφώσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές που θα κληθούν να υποβάλουν έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η «Αριάδνη» έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, πέραν των χρημάτων του ΠΔΕ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ομολογιακό δάνειο που έχει συνάψει με την Eurobank.