Ρεύμα: Αποκλιμάκωση της ζήτησης με μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ

Ρεύμα: Αποκλιμάκωση της ζήτησης με μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ
Τρίτη, 19/09/2023 - 06:48

Στη χώρα μας οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, πρόσφεραν σημαντική «ανάσα» στο σύστημα, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν σε αδράνεια.

Το υπουργείο Ενέργειας επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη ενόψει χειμώνα και ρόλο σε αυτό παίζει το γεγονός πως έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V ισχύος 660MW και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης. Στη χώρα μας οι πρώτες ημέρες του φθινοπώρου, με τις χαμηλές θερμοκρασίες, πρόσφεραν σημαντική «ανάσα» στο σύστημα, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες παραμένουν σε αδράνεια. Η Πτολεμαΐδα 5 ωστόσο βρίσκεται σε λειτουργία. Η ζήτηση αυτή τη στιγμή στη χώρα μας δεν ξεπερνά τα 6,5GW με τις ΑΠΕ τις μεσημεριανές ώρες των τελευταίων ημερών να καλύπτουν σχεδόν το 100% της ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες στις 12 το μεσημέρι η ζήτηση βρισκόταν στις 6.314MW και οι ΑΠΕ παρήγαγαν 6.190MW.

Πρόκειται για τις ώρες που η χονδρική τιμή κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 3 τα ξημερώματα άγγιξε το 1,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται στα 20 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Κατά μέσο όρο η χονδρική τιμή ρεύματος θα βρίσκεται στα 74,14 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ στο πιο υψηλό επίπεδο εντός της ημέρας θα αγγίξει τα 174,99 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Αυτό θα συμβεί την ίδια ώρα που τα υδροηλεκτρικά θα έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο σύστημα, με το παράδοξο αυτό φαινόμενο να επαναλαμβάνεται τις τελευταίες ημέρες. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα φθάσουν συνολικά σήμερα το 42,82%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με 29,19%.

Να σημειωθεί πάντως πως η ζήτηση ενέργειας τις τελευταίες ημέρες μειώθηκε στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, ενώ σύμφωνα με αναλυτές η Ελλάδα καταγράφει από τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 19/09/2023 - 10:21