Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς κινούνται τα τιμολόγια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς κινούνται τα τιμολόγια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Τετάρτη, 06/09/2023 - 06:04

Η μελέτη εξετάζει τις τιμές και με βάση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του σχετικού δείκτη.

Με ελαφρά μειωμένη τιμή τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα κινήθηκε λίγο κάτω από τον μέσο όρο των 27 χωρών της ΕΕ αλλά υψηλοτέρα από τον μέσο όρο της τιμής στο σύνολο των 33 πόλεων της Ευρώπης που αφορά η μελέτη HEPΙ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 25,48 λεπτά/KWh έναντι μέσου όρου των 27 χωρών της ΕΕ στα 25,91 λεπτά/KWh και 24,37 ευρώ/kWh, που ήταν η μέση τιμή στις 33 ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη η τιμή τελικού χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο συνέχισε τη γενική πτωτική της τάση που παρατηρείται από το Νοέμβριος 2022, μετά από μια ελαφρά αύξηση τον Ιούλιο.

Οι περισσότερες πρωτεύουσες διατήρησαν τις τιμές τους τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, ενώ πάνω από το 1/3 παρουσίασαν μείωση τιμών, με τις πλέον αξιοσημείωτες μειώσεις να προέρχονται από τις σκανδιναβικές περιοχές και τις περιοχές της Βαλτικής.

Η λιανική τιμή αυξήθηκε μόνο σε τρεις πόλεις και συγκεκριμένα το Παρίσι, τη Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Πάνω από το μέσο όρο με βάση την αγοραστική δύναμη

Η μελέτη εξετάζει τις τιμές και με βάση την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του σχετικού δείκτη που διαμορφώνεται στο 31,01 έναντι 27,88 μέσου όρου στις 27 χώρες της ΕΕ και 26,54 στο σύνολο των χωρών.

Σε ό,τι αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος τα οποία επί της ουσίας είναι τα μόνα που υφίστανται στην ελληνική αγορά μετά την ενεργειακή κρίση η τιμή διαμορφώνεται στα 24,16 ευρώ/kwh και είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των κυμαινόμενων τιμολογίων στις 15 χώρες της ΕΕ που διαμορφώθηκε στα 29,53 ευρώ/kwh. Μάλιστα η μελέτη κάνει ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας ότι στην Αθήνα οι περισσότεροι πελάτες έχουν μεταβλητές συμβάσεις και επομένως η μεταβλητή τιμή είναι πιο αντιπροσωπευτική.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στην Αθήνα καταγράφηκε μείωση της τελικής τιμής τον Αύγουστο. Την υψηλότερη τιμή πληρώνουν οι κάτοικοι της Στοκχόλμης που πληρώνουν σχεδόν 3 φορές την ευρωπαϊκή μέση τιμή τελικού χρήστη, ακολουθούμενη από τη Βέρνη, η οποία είναι η δεύτερη πιο ακριβήπρωτεύουσα.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές στις τιμές του φυσικού αερίου ήταν οι εξής:

-Αύξηση 3% στο Παρίσι, λόγω αύξησης της ενεργειακής συνιστώσας.

-Μείωση 13% στο Λονδίνο.

-Μείωση 5% στο Βερολίνο, λόγω μείωσης της ενεργειακής συνιστώσας.

-Μείωση 3% στην Αθήνα και τη Μαδρίτη.

Τον Αύγουστο, η τιμή τελικού χρήστη φυσικού αερίου ακολούθησε μια ελαφρά μείωση, κατά μέσο όρο σε ολόκληρη την Ευρώπηδιατηρώντας τη γενική πτωτική τάση που παρατηρείται από τον Οκτώβριο του 2022 (εκτός από τον Μάιο πουοι τιμές ακολούθησαν μια μικρή αύξηση). Οι τιμές λιανικής παρέμειναν αμετάβλητες στις περισσότερες αγορές, ενώ το 1/3 αυτών σημείωσε πτώση τιμών.