Αύξηση 37% στη χονδρική αγορά ρεύματος

Αύξηση 37% στη χονδρική αγορά ρεύματος
Δευτέρα, 07/08/2023 - 08:25

Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τον επόμενο μήνα με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση της χονδρικής αγοράς ρεύματος την Κυριακή σήμερα και πάλι ξεπερνά τα 100 ευρώ ανα μεγαβατώρα και συγκεκριμένα τα 105,17, την ώρα που η ζήτηση καταγράφει σημαντική πτώση λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η ζήτηση δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,8GW με τις θερμικές μονάδες να εισρέουν στο σύστημα αρκετά φορτία ενέργειας. Σημαντική είναι βέβαια η πτώση του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μείγμα αναμένεται να ξεπεράσει το 32%, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 26%.

Την ίδια ώρα άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τον επόμενο μήνα με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος. Από την κυβέρνηση όπως και το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα υποστήριζαν πως οι επιδοτήσεις θα δίνονται εάν η λιανική ξεπερνά τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων στη χονδρική αγορά, που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του 2022 και ήδη έχει αποδώσει πάνω από 3,3 δισ. ευρώ έως σήμερα στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένου κόστους λόγω της ενεργειακής κρίσης για τους καταναλωτές. Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου. Για την ίδια ίδια περίοδο αποφασίστηκε η αναστολή εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.