Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα τιμολόγια μετά το τέλος των επιδοτήσεων

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα νέα τιμολόγια μετά το τέλος των επιδοτήσεων
Τρίτη, 13/06/2023 - 07:06

Από την 1η Οκτωβρίου όπου η αγορά θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της θα υπάρχουν τέσσερις τύποι τιμολογίων ρεύματος.

Δικλείδες ασφαλείας για τη διαφανή λειτουργία της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών για την επόμενη ήμερα μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων βάζει η ΡΑΑΕΥ.

Με την επιβολή ρυθμιστικών μέτρων, τα οποία έχουν τεθεί σε διαβούλευση έως τις 19 Ιουνίου, καθορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) όλες οι λεπτομέρειες για την ομαλή μετάβαση της αγοράς στο τακτικό καθεστώς τιμολόγησης δηλαδή αυτό που ίσχυε πριν τον Αύγουστο του 2022.

Ετσι, από την 1η Οκτωβρίου όπου η αγορά θα επανέλθει στην πρότερη κατάστασή της θα υπάρχουν τέσσερις τύποι τιμολογίων ρεύματος. Η γνωστή ρήτρα αναπροσαρμογής, που εκτόξευε τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη, δεν ισχύει για τα τιμολόγια με σταθερή τιμή προμήθειας ενώ στα προϊόντα με κυμαινόμενη τιμολόγηση εισάγεται υπολογιστικός τύπος και αφορά σε δύο κατηγορίες. Στα προΪόντα, η τιμή των οποίων ανακοινώνεται την πρώτη κάθε μήνα και η οποία προκύπτει από τον υπολογιστικό τύπο, ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς. Και στα προΪποντα κυμαινόμενης τιμολόγησης καθόλη τη διάρκεια της σύμβασης και με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής. Αναλυτικά οι τέσσερις τύποι τιμολογίων έχουν ως εξής:

1. Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

2. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

3. Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

4. Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή.

Πότε επανέρχεται το πέναλτι για μετακίνηση από πάροχο σε πάροχο

Όπως είναι γνωστό με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν κάθε μήνα πάροχο χωρίς να επιβαρύνονται με «πέναλτι» πρόωρης αποχώρησης. Με βάση την πρόταση της ΡΑΕ η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Οι προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους Τελικούς Πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενης τιμής πριν από τη λήξη της σύμβασης. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική. Επιπλέον τονίζεται ότι η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν. Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες ενώ σχετικά με τη μετάβαση-μετάπτωση των καταναλωτών σε άλλο προϊόν στον ίδιο προμηθευτή, εφόσον δεν τεθούν σε ισχύ, κατόπιν νομοθετικής πρωτοβουλίας, προϋποθέτει την συναίνεσή του, η οποία αποτυπώνεται με την υπογραφή σχετικής Σύμβασης Προμήθειας.

Η ενημέρωση των καταναλωτών για την επιστροφή στο παλιό καθεστώς

Ειδικότερα, σχετικά με την ενημέρωση των Καταναλωτών για την τροποποίηση των όρων των Συμβάσεων Προμήθειας που θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου 2023 ισχύουν τα ακόλουθα:

Στην περίπτωση κατά την οποία, με τη λήξη των έκτακτων μέτρων, αναβιώσουν οι όροι των Συμβάσεων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που βρίσκονταν σε αναστολή χωρίς όμως να επέλθει ουδεμία τροποποίηση είτε αυτών είτε οποιουδήποτε άλλου όρου της σύμβασης, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν οφείλουν να προβούν σε ουδεμία ενημέρωση των Τελικών Πελατών τους καθώς αυτοί θα τιμολογούνται με τον ίδιο τρόπο που τιμολογούνταν και πριν την θέσπιση των έκτακτων μέτρων.

Στη περίπτωση κατά την οποία με τη λήξη των έκτακτων μέτρων ο Πελάτης παραμένει συμβεβλημένος σε προϊόν που φέρει την ίδια ονομασία, όπως πριν την 01.08.2022, ωστόσο διαφέρουν οι τιμολογιακοί ή άλλοι βασικοί όροι της Σύμβασης Προμήθειας σε οποιονδήποτε όρο της Σύμβασης Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας υποχρεούνται σε κατάλληλη προγνωστοποίηση των τροποποιήσεων σύμφωνα με το άρθρο 30 του ΚΠΗΕ και την ανακοίνωση της ΡΑΕ. Δηλαδή οι Προμηθευτές υποχρεούνται σε ατομική, διαφανή ενημέρωση των Τελικών Πελατών τους, με διακριτή επιστολή, 60 ημέρες πριν την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2023.

Στην περίπτωση μετάπτωσης Τελικών Πελατών σε οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας υποχρεούνται αμελλητί να μεριμνήσουν για την έγκυρη σύναψη Σύμβαση Προμήθειας. Αυτό θα γίνει μέσω ατομικής ενημέρωσης του Τελικού Πελάτη με επιστολή και στην ολοκλήρωση της ενημέρωσης εξήντα (60) ημέρες πριν την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων.