Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια βοήθησαν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

Οι επιδοτήσεις στην ενέργεια βοήθησαν στην κερδοφορία των επιχειρήσεων
Τετάρτη, 10/05/2023 - 07:14

Στην δεύτερη θέση, μετά την Σουηδία τα ελληνικά σούπερ μάρκετ στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Μέχρι και 48% εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνει ένα λιανεμπορικό κατάστημα τροφίμων - σε σύγκριση με ένα συμβατικό κατάστημα - με την εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων ψύξης, κλιματισμού και φωτισμού.

Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η METRO ΑΕΒΕ, για την πενταετία 2017-2021 από όπου προκύπτει μεσοσταθμική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας 37% που αντιστοιχεί σε 129.826 λιγότερους τόνους διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον και αυτό το ποσοστό μείωσης αντιστοιχεί σε ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 23.580 νοικοκυριών.

Σημειώνεται ότι στην σύγκριση εξοικονόμησης κιλοβατωρών ανά τετραγωνικό μέτρο καταστήματος, με άλλες χώρες που πραγματοποιούν σημαντικό έργο στον τομέα αυτό, η χώρα μας αναδεικνύεται δεύτερη στην κατάταξη μετά την Σουηδία η οποία βρίσκεται με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση στην κορυφή της λίστας ενώ ακολουθούν, μετά την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τέλος η Ισπανία.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν κατά την διάρκεια παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της METRO για το 2022 και επισημάνθηκε ότι η εταιρεία, στοχεύοντας στην ενεργειακή ουδετερότητα των εγκαταστάσεων και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο στον κλάδο, πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν εγκατασταθεί 97 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 25MW, που θα εξασφαλίζουν το 30% των ενεργειακών απαιτήσεων της εταιρείας. Η επένδυση συνολικού ύψους 18 εκατ. ευρώ, δανειοδοτείται κατά 50% από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το κόστος της ενέργειας - μετά την επιδότηση - κινήθηκε σε λογικά πλαίσια αλλοιώς είχε υπολογιστεί δυσμενής αύξησή του.

Πρατήρια υγρών καυσίμων

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι η METRO, με 14 πρατήρια υγρών καυσίμων, καθίσταται το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο στην Ελλάδα που δεν είναι ιδιολειτουργούμενα από οποιαδήποτε πετρελαϊκή εταιρεία και η ποιότητα των καυσίμων εξασφαλίζεται από συνεργασίες με την AVIN oil και την ΕΛΙΝΟΙΛ.

Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η στρατηγική συνεργασία με την nrg με τελικό στόχο τα 250 σημεία πανελλαδικής κάλυψης με 500 φορτιστές και ήδη, μέχρι σήμερα, έχουν τοποθετηθεί 320 φορτιστές σε 160 σημεία.