Λογαριασμοί ρεύματος: Τιμολόγια με μικρές αλλαγές και στο βάθος νέες αυξήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Τιμολόγια με μικρές αλλαγές και στο βάθος νέες αυξήσεις
Σάββατο, 22/04/2023 - 07:20

Ερχονται αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με το μήνα Απρίλιο ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Μάιο. Μπορεί οι χαμηλές τιμές φυσικού αερίου να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ωστόσο διατηρείται η απόκλιση με τις τιμές της λιανικής αγοράς ρεύματος, αφήνοντας πολύ μεγάλα περιθώρια κέρδους στους παρόχους ενέργειας.

Για τον επόμενο μήνα η τιμή της μεγαβατώρας στα τιμολόγια ρεύματος κυμαίνεται περίπου από τα 130-210 ευρώ, όταν η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος μέχρι τώρα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 120,49 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Βέβαια, οι αποκλίσεις είναι σημαντικά μικρότερες, σε σχέση με το φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, όταν πάροχος ενέργειας πρόσφερε σχεδόν τριπλάσια λιανική τιμή σε σχέση με την χονδρεμπορική τιμή ρεύματος εκείνης της περιόδου…

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχει την δεύτερη ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη μετά την Ιταλία, ενώ τον τελευταίο μήνα είναι στην 5η θέση με την ακριβότερη χονδρική τιμή στην Ευρώπη. Η αστάθεια στις αγορές οδηγεί το υπουργείο Ενέργειας όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες να διατηρήσει τις επιδοτήσεις ρεύματος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Άρα τις επόμενες ημέρες εκτός απροόπτου θα ανακοινωθούν και για το Μάιο. Οι επιδοτήσεις θα είναι αρκετά χαμηλές. Στόχος να διατηρηθούν τα τιμολόγια κατά μέσο όρο στα 15-17 λεπτά. Από την άλλη όμως η ανησυχία στην Ευρώπη είναι μήπως από το φθινόπωρο υπάρξει νέα κλιμάκωση των τιμών.

Έρχονται αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις…

Σαν να μην έφταναν όμως οι αυξήσεις στο καθαρά ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης τώρα οι καταναλωτές θα πρέπει να υποστούν και τις αυξήσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκε αύξηση στην χρέωση των ΥΚΩ. Η νέα χρέωση θα είναι σχεδόν 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0 έως 1.600 kWh όταν μέχρι πρότινος ήταν 0,00690 ευρώ. Έτσι ένα νοικοκυριό που κατανάλωσε 1.400 KW το τετράμηνο θα πληρώσει 23,8 ευρώ από 9,6. Οι αυξήσεις δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί στους λογαριασμούς κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα. Από το Μάιο όμως θα αυξηθεί και η χρέωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Συγκεκριμένα αυξάνεται η χρέωση ισχύος από 0,52 ευρώ/kVa στα 4,434 ευρώ/kVa, ενώ η χρέωση ενέργειας μειώνεται σε στο 0,01415 ευρώ από 0,0213 ευρώ/κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει όμως ότι για ένα νοικοκυριό με τριφασική παροχή 25kw με κατανάλωση 4.000KW το χρόνο η αύξηση στη χρέωση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ) το χρόνο είναι 70%. Στη δε χρέωση των ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση η αύξηση αγγίζει το 146%. Άρα συνολικά το ίδιο νοικοκυριό θα πληρώσει το χρόνο 88% περισσότερα για τις δύο χρεώσεις.