Eurostat: Μειωμένα τα μερίδια των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Eurostat: Μειωμένα τα μερίδια των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
Eurokinissi
Τρίτη, 14/03/2023 - 17:12

Μείωση καταγράφουν τα μερίδια των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ, στις περισσότερες χώρες, σε μια περίοδο από το 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2021, διαφέρουν από χώρα σε χώρα τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, το υψηλότερο μερίδιο καταγράφεται στην Κύπρο (88%), ακολουθεί η Γαλλία (79%), η Κροατία (76%) και η Εσθονία (64%), υποδηλώνοντας μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή αγορά.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τέσσερα μέλη της ΕΕ: Πολωνία, Λιθουανία, Ιταλία (17%) και Σουηδία (19%). Στη χώρα μας ήταν κάπου ενδιάμεσα καθώς, ξεπέρασε για λίγο το 44%.

Σε ετήσια βάση, από το 2020 έως το 2021, η μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου αγοράς αναφέρθηκε στην Ιρλανδία (32%), ενώ η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-32%). Η αύξηση του μεριδίου υποδηλώνει αύξηση της συγκέντρωσης της αγοράς, για παράδειγμα μετά από συγχώνευση μεγάλων συμμετεχόντων στην αγορά. Αντίθετα, η μείωση του μεριδίου δείχνει μείωση της συγκέντρωσης της αγοράς.

Σε σύγκριση με το 2013, το μερίδιο αγοράς το 2021, του μεγαλύτερου παραγωγού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμάνθηκε από -39 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο Λουξεμβούργο (μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) και -20 π.μ. στη Σλοβακία έως -1 π.μ. στη Βουλγαρία και -4 π.μ. στη Φινλανδία. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Σουηδία (19%) και στην Πολωνία (17%), ενώ αυξήθηκε στην Ουγγαρία (+10 π.μ.), τη Ρουμανία (+3 π.μ.) και την Ισπανία (+2 π.μ.).