H Mytilineos θέτει στόχο το 1 δισ. για το EBITDA του 2023

H Mytilineos θέτει στόχο το 1 δισ. για το EBITDA του 2023
Παρασκευή, 27/01/2023 - 09:57

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Το 2022 ήταν έτος-ορόσημο, γιατί αποτέλεσε το έτος μετάβασης σε μια νέα εποχή, μέσω του εταιρικού μετασχηματισμού της σε Mytilineos Energy & Metals».

Το 1 δις. ευρώ κατ’ ελάχιστον είναι ο στόχος τηςMYTILINEOSγια το 2023 τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της παρουσίασης στους αναλυτές των αποτελεσμάτων του 2022.

Τα αποτελέσματα όπως τονίζεται αντικατοπτρίζουν τη νέα εποχή ταχείας ανάπτυξης και υψηλής, βιώσιμης κερδοφορίας στην οποία εισήλθε η εταιρεία, έπειτα και από τον πρόσφατο μετασχηματισμό της.

Το κύριο χαρακτηριστικό των επιδόσεων της εταιρίας για το 2022ήταν η κατακόρυφη άνοδος των θεμελιωδών μεγεθών, η παράλληλη μείωση του δανεισμού, καθώς και το ρεκόρ επενδύσεων και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία σημείωσε αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας 187% που ανήλθαν σε €466 εκατ. έναντι €162 εκατ. το 2021. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €3,41, αυξημένα κατά 186% σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον, 130% αύξηση των Κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) που ανήλθαν σε €823 εκατ., έναντι €359 εκατ. το 2021 και τέλος 137% αύξηση του Κύκλου Εργασιών που ανήλθε σε €6.306 εκατ., σε σύγκριση με €2.664 εκατ. το 2021.

Ο επικεφαλής του ομίλου Ε. Μυτιληναίος παρουσιάζοντας τις επιδόσεις του 2022 στους αναλυτές, αναφέρθηκε και στην πορεία του κλάδου του φυσικού αερίου, το οποίο θα παραμείνει στο επίκεντρο για τα επόμενα 20 χρόνια, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εταιρία έχει καθιερωθεί ως ένας μεγάλος παίκτης της αγοράς για την περιοχή, προβλέποντας ότι η συνεισφορά του 2023 ύψους 120 εκατ. ευρώ θα αποδειχθεί πολύ μικρό νούμερο τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ακόμα ότι στην αγορά του φυσικού αερίου σημασία έχουν οι όγκοι καθώς από εκεί προέρχεται η κερδοφορία και υπογράμμισε ότι η Mytilineos έχει διασφαλίσει επαρκή slots για εισαγωγή φορτίων από το σταθμό της Ρεβυθούσας. Σε ότι δε αφορά στις τιμές του φυσικού αερίου διευκρίνησε ότι δεν επηρεάζουν την πορεία της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Μη συνδέετε την τιμή του αερίου με την επίδοση του τομέα ενέργειας.

Επιτάχυνση επενδύσεων ΑΠΕ

Σε ό,τι αφορά στα σχέδια επιτάχυνσης της ανάπτυξης των ΑΠΕ ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε πως στόχος είναι το 2023 να φτάσουν το 1 GW και σε αυτές να προστεθούν επιπλέον 2,5 GW το 2024, από τα οποία το 1,5 GW θα αναπτυχθούν στο εξωτερικό και 1 GW στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας το 2025 η εταιρεία θα φτάσει τα 5 GW εν λειτουργία στις ΑΠΕ.

To νέο ενεργειακό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας, ανοίγει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τις ΑΠΕ τόσο για την ανάπτυξη έργων, όσο και την κατοχύρωση υψηλότερων αποτιμήσεων για μονάδες ΑΠΕ, ειδικά όσων βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάπτυξης.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη νέα νομοθεσία IRA των ΗΠΑ που ενισχύει τόσο πολύ τις αμερικανικές επιχειρήσεις, ώστε «πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου μου λένε στις Βρυξέλλες, ότι σκέφτονται να αποχωρήσουν από την Ευρώπη και να μετεγκατασταθουν στις ΗΠΑ. Είναι δύσκολο πρόβλημα με δύσκολες λύσεις, γιατί δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, αφορά και την πολιτική και τα γεωπολιτικά». Για τη Mytilineos υπογράμμισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την πράσινη μετάβαση με ταυτόχρονη μείωση του ενεργειακού κόστους.