Το κρύο σαρώνει την Ευρώπη - Κινητικότητα στις τιμές

Το κρύο σαρώνει την Ευρώπη - Κινητικότητα στις τιμές
Τρίτη, 24/01/2023 - 05:44

Το κρύο που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη προσφορά από τη Νορβηγία, αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατά τη διάρκεια ενός ψυχρού κύματος στη βορειοδυτική Ευρώπη και η προσφορά από τη Νορβηγία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλό δύο μηνών.

Οι τιμές του ολλανδικού TTF αυξήθηκαν κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Άμστερνταμ, προτού μεταβληθούν σε απώλειες μέχρι το πρωί. Την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές αυξήθηκαν για το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος εδώ και αρκετές εβδομάδες εν μέσω προσδοκιών για ψυχρότερο καιρό στις μεγάλες χώρες που καταναλώνουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Ευρώπη.

Πριν από αυτό, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχαν υποχωρήσει στο επίπεδο που είχε παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ήπιος καιρός, οι άφθονες ποσότητες φυσικού αερίου σε αποθηκευτικούς χώρους -πολύ πάνω από τον μέσο όρο πενταετίας για αυτή την εποχή του έτους- και οι συνεχιζόμενες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν συμπαρασύρει τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως το κρύο που αναμένεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία αυτή την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη προσφορά από τη Νορβηγία, αναμένεται να ανεβάσει τις τιμές.

Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατευθύνονται επίσης προς τα πάνω, καθώς ένα ακόμη ψυχρό κύμα πλήττει τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης σε μια περίοδο χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής της στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank. Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Nordpool των σκανδιναβικών χωρών αυξήθηκαν νωρίς τη Δευτέρα.

Χάρη στον ηπιότερο καιρό στην αρχή του έτους, η κατάσταση με την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη φαίνεται πολύ καλύτερη τώρα σε σύγκριση με τις ζοφερές προσδοκίες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

Χωρίς να αποκλείει την επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, Bundesnetzagentur, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «μια κατάσταση ελλείμματος φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα γίνεται όλο και πιο απίθανη».

Παρόλα αυτά, ο οργανισμός συνεχίζει να απευθύνει έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικού αερίου.

Ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος του οργανισμού, δήλωσε ότι «ακόμη και αν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την αποφυγή έλλειψης φυσικού αερίου για τον χειμώνα 22/23, πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τώρα για τον 23/24. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να συνεχίσουμε να εξοικονομούμε φυσικό αέριο, να γίνουμε πιο ενεργειακά αποδοτικοί, να επεκτείνουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να συνδέσουμε τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου και να γεμίσουμε τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης».