Τα πάνω κάτω στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης…Ποια χώρα έρχεται πρώτη στην εξαγωγή ρεύματος

Τα πάνω κάτω στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης…Ποια χώρα έρχεται πρώτη στην εξαγωγή ρεύματος
Πέμπτη, 12/01/2023 - 12:09

Ανατροπές στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας προκάλεσε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη. Σουηδία, Ολλανδία και Ισπανία γίνονται πλέον εξαγωγείς ρεύματος.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκάλεσε μεγάλες ανατροπές στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η Σουηδία ο κορυφαίος εξαγωγέας της περιοχής για το 2022.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Σουηδία πούλησε 33 τεραβατώρες σε άλλες χώρες το 2022, καθιστώντας την Νο. 1 εξαγωγέα για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία Entso-E που αναλύθηκαν από την Rystad Energy AS. Το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε για πρώτη φορά καθαρός εξαγωγέας ενέργειας, όπως και η Ισπανία και η Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστάτωση που προκλήθηκε στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη οφείλεται στο ότι η Μόσχα έκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου και η επισκευές των γηρασμένων πυρηνικών σταθμών της Γαλλίας μετέτρεψαν τη χώρα στον δεύτερο μεγαλύτερο εισαγωγέα. Το πρόβλημα μετριάστηκε από τις διασυνδέσεις που συνδέουν τα εθνικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, παρέχοντας προστασία από διακοπές ρεύματος.

Αναλυτής αγορών ενέργειας στη Rystad δήλωσε σχετικά: «Το 2022 ήταν ένας «έλεγχος πραγματικότητας» για πολλές χώρες. Είδαμε όλα αυτά τα «τι θα γινόταν αν» όπου εξετάζονταν κίνδυνοι black out στη Γαλλία».

Το βέβαιο είναι πως η αναταραχή στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας έχει θέσει στο επίκεντρο την ασφάλεια των υποδομών και τη σημασία της σύνδεσης των δικτύων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η ΕΕ θέλει μέχρι το 2030, τα 27 έθνη του μπλοκ να είναι σε θέση να μεταφέρουν το 15% της ισχύος τους σε γειτονικές χώρες.