Δεύτερο εξάμηνο του 2023 η υπογειοποίηση των πυλώνων ρεύματος στη Νάξο από τον ΔΕΔΔΗΕ

Δεύτερο εξάμηνο του 2023 η υπογειοποίηση των πυλώνων ρεύματος στη Νάξο από τον ΔΕΔΔΗΕ
Δευτέρα, 02/01/2023 - 08:01

Ξεκινάει η υπογειοποίηση των πυλώνων ρεύματος μέσα στο 2023, από τον ΔΕΔΔΗΕ, με προτεραιότητα στις περιοχές ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος και φυσικής ομορφιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia, στην υπογειοποίηση των πυλώνων μεσαίας τάσης ρεύματος που υπάρχουν στην Νάξο θα προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος με προϋπολογισμό 459.277,51 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η υπογειοποίηση δικτύου μέσης τάσης και χαμηλής τάσης στις κεντρικές οδούς της πόλης. Η μελέτη για τις εργασίες αυτές και η υλοποίησή τους θα πραγματοποιηθεί από τον αρμόδιο φορέα ΔΕΔΔΗΕ.

Το έργο θα υλοποιηθεί μετά και από ενέργειες του Laguna Coast Foundation με έδρα της την Στελίδα Νάξου. Ενός κοινωφελή οργανισμού, ο οποίος ιδρύθηκε με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την εφαρμογή επιστημονικών επιτευγμάτων στην παραγωγική διαδικασία έχοντας μια συγκεκριμένη ατζέντα δράσεων για τα επόμενα έτη.

Αναβάθμιση δικτύου

Υπενθυμίζεται ότι, πρόσφατα, εγκρίθηκαν οι αναβαθμίσεις του δικτύου με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει στα 199,3 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 60 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά στην υπογειοποίηση και την αναδρομολόγηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε οικισμούς ιδιαίτερης σημασίας από πολιτιστική ή τουριστική άποψη, καθώς και σε αστικά κέντρα, με προτεραιότητα σε περιοχές όπου η υποδομή είναι ευάλωτη σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αφορά υπογειοποίηση/αναβάθμιση 1.845,2 km και ειδικότερα:

Αποξήλωση υφιστάμενου εναέριου δικτύου ΜΤ 20kV και κατασκευή υπογείου: 1.176,8 km

Αποξήλωση υφιστάμενου εναέριου δικτύου XT 380V και κατασκευή υπογείου: 668,4 km

Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 4,5 έτη.