Έως 400 ευρώ η προσφερόμενη τιμή στις δημοπρασίες μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

Έως 400 ευρώ η προσφερόμενη τιμή στις δημοπρασίες μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
Τρίτη, 27/12/2022 - 07:26

Υπενθυμίζεται, πως η υποχρέωση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής μέχρι τον Μάρτιο του 2021 αποτελεί ευρωπαϊκή δέσμευση.

Έως την 31η Μαρτίου 2023 θα εφαρμοστεί η υπηρεσία μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και θα υπάρχουν δύο τύποι δημοπρασιών, οι τρίμηνες και οι δίμηνες. Υπενθυμίζεται, πως η υποχρέωση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής μέχρι τον Μάρτιο του 2021 αποτελεί ευρωπαϊκή δέσμευση.

Ο εν λόγω μηχανισμός δημοσιεύθηκε σε Φ.Ε.Κ. και συνίσταται στην υποχρέωση των καταναλωτών ή των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης για περιορισμό της ενέργειας που καταναλώνουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον μέχρι μιας συμφωνημένης ποσότητας η οποία προκύπτει από τις δημοπρασίες μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής Ενέργειας, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος.

Προϋπόθεση συμμετοχής των Παρόχων στις Δημοπρασίες για την Υπηρεσία Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι η εγγραφή τους στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας και η εγγραφή των Χαρτοφυλακίων τους στο Μητρώο Χαρτοφυλακίων Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα οποία τηρεί ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ.Δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο Παρόχων Υπηρεσίας Μείωσης Ζήτησης Ηλεκτρικής Ενέργειας έχουν οι ΦοΣΕ ΑΖ και οι Καταναλωτές που εκπροσωπούν χαρτοφυλάκια με μία ή περισσότερες θέσεις κατανάλωσης, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ετήσια κατανάλωση εκάστου χαρτοφυλακίου για το έτος 2021 είναι τουλάχιστον 13GWh.

Καθορίζονται δύο τύποι δημοπρασιών μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, οι τρίμηνες και οι δίμηνες οι οποίες διακρίνονται ως εξής: Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ διενεργεί τρεις δημοπρασίες, μια δημοπρασία για κάθε ώρα αιχμής για την περίοδο από την ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023. Η ποσότητα που δημοπρατείται για κάθε ώρα αιχμής και ημερολογιακή ημέρα της εν λόγω περιόδου ισούται με 150 MWh.

Ο Διαχειριστής του ΕΣΜΗΕ διενεργεί, επιπλέον, εννέα δημοπρασίες, μια δημοπρασία για κάθε ώρα αιχμής και για κάθε περίοδο δημοπρασίας από την ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών μέχρι και την 31η Μαρτίου 2023. Για κάθε ώρα αιχμής και ημερολογιακή ημέρα της αντίστοιχης περιόδου δημοπρατείται ποσότητα 250MWh. Η ελάχιστη προσφερόμενη ποσότητα για κάθε βήμα είναι 1MWh/ώρα/ημέρα. Το ανώτατο όριο της προσφερόμενης τιμής για τις Δημοπρασίες ορίζεται σε 400ευρώ /MWh και το κατώτατο όριο σε 0€/MWh.