Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια Ιανουαρίου

Ρεύμα: Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια Ιανουαρίου
Τρίτη, 20/12/2022 - 05:32

Αυξημένες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος ανακοινώνουν απόψε τα μεσάνυχτα οι πάροχοι.

Η εκτόξευση των τιμών της χονδρικής κατά περίπου 44% το πρώτο εικοσαήμερο του Δεκεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο θα οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και η επιδότηση είναι αυτή που εν τέλει θα κρίνει το τελικό ύψος των τιμολογίων για τον Ιανουάριο.

Οι ανακοινώσεις των επιδοτήσεων του Ιανουαρίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος -Ενέργειας Κώστα Σκρέκα θα γίνουν πιθανότητα την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για να συμμετάσχει στις συνόδους των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Εκτιμάται πάντως ότι το ύψος της επιδότησης θα είναι τέτοιο ώστε οι χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος του επόμενου μήνα να κυμανθούν μεταξύ 15-19 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Πάντως, η μέση τιμή ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα στα 216,67 ευρώ/MWh (+8%) και κινείται περίπου στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών οι οποίες για σήμερα παρουσιάζουν μικτές τάσεις με μικρές αποκλίσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι από τον Ιούλιο του 2022, που καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, οι προμηθευτές ρεύματος υποχρεούνται να ανακοινώνουν στις 20 κάθε μήνα τις τιμές που θα κοστολογήσουν την KWh τον επόμενο μήνα, κάνοντας μια εκτίμηση για το κόστους τους που είναι η μέση τιμή της KWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που ανακοινώνουν οι προμηθευτές και την τιμή των 0,15-0,19 ευρώ/KWh που είναι η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές, την καλύπτουν οι επιδοτήσεις που προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Από τον Οκτώβριο το σύστημα των επιδοτήσεων έχει αλλάξει προκειμένου να μην ενισχυθεί το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό το ύψος της επιδότησης δεν είναι ενιαίο για όλες τις καταναλώσεις, αλλά διαφοροποιείται ανά κλιμάκιο κατανάλωσης, κατά τρόπο που το πρώτο κλιμάκιο ως 500 KWh τον μήνα να παίρνει την υψηλότερη επιδότηση. Ακολουθεί το δεύτερο κλιμάκιο για κατανάλωση από 501 ως 1.000 KWh τον μήνα και το τρίτο κλιμάκιο, για καταναλώσεις πάνω από 1.001 KWh τον μήνα που παίρνει και τη χαμηλότερη επιδότηση.

Η φθίνουσα κλιμάκωση της επιδότησης έχει επιλεγεί ως κίνητρο για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού αν και έχει συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό του συνολικού κόστους των επιδοτήσεων. Πάντως προβλέπεται και μπόνους μειωμένης κατανάλωσης, αν το νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021. Για τον Δεκέμβριο το μπόνους εξοικονόμησης ήταν 50 ευρώ/MWh.

Τον προηγούμενο μήνα οι σχετικά χαμηλότερες χρεώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας είχαν ως αποτέλεσμα οι επιδοτήσεις να καλυφθούν στο σύνολό τους από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Για τον Ιανουάριο όμως αναμένεται ότι το υπουργείο θα χρειαστεί να προσφύγει στους κρατικούς πόρους προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι τιμές καταναλωτή δεν θα ξεπεράσουν τα 20 λεπτά/KWh. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Δεκέμβριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανήλθε σε 435 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού προήλθε από τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση από τον προηγούμενο Ιούλιο και έχει αποδώσει μέχρι σήμερα κοντά στα 2,8 δις ευρώ.