Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Στα 15-18 λεπτά η κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις

Τιμολόγια ρεύματος Δεκεμβρίου: Στα 15-18 λεπτά η κιλοβατώρα μετά τις επιδοτήσεις
Παρασκευή, 25/11/2022 - 06:22

Μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση αυτό το μήνα και για το φυσικό αέριο.

Με λίγο χαμηλότερες τιμές θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος το υπουργείο Ενέργειας. Το γεγονός πως οι πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν μικρότερες τιμές για τα τιμολόγια του Δεκεμβρίου ωθούν το υπουργείο στην απόφαση να δώσει μικρότερες επιδοτήσεις, όμως στο τέλος η τιμή κιλοβατώρας θα κυμαίνεται μεταξύ 15-18 λεπτών. Παράλληλα, μεγάλες πιθανότητες συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδότηση αυτό το μήνα και για το φυσικό αέριο.

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι με το κλιμακωτό σύστημα της επιδότησης στο ρεύμα. Υπενθυμίζεται πως αν ένα νοικοκυριό καταναλώσει παραπάνω από 500 KW η επιδότηση μειώνεται, εάν όμως μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

Η κωλυσιεργία της Ε.Ε. σε σχέση με την απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο δεν αφήνει περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με τις επιδοτήσεις. Όπως υπογράμμισε πως υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είναι αναγκαία η εφαρμογή του μηχανισμού(πλαφόν) όταν η αγορά λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και όχι σε έκτακτες περιόδους, όταν οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο για πολλές ημέρες: «Αν περιμένουμε τόσο μεγάλο διάστημα για να επιβάλουμε μείωση της τιμής, δεν είναι εύκολο να περιορίσουμε την τιμή στο επίπεδο του ανώτατου ορίου. Αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό».

Ο υπουργός Ενέργειας πρότεινε το ανώτατο όριο να επιβάλλεται αυτόματα αλλά να καταργείται με πολιτική απόφαση. Να σημειωθεί πως το ζήτημα του πλαφόν μαζί με την επίσπευση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την κοινή αγορά προμήθειας φυσικού αερίου θα συζητηθούν τελικά στις 13 Δεκεμβρίου σε νέο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.