Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ: Χρειαζόμαστε πιο πυκνά ηλεκτρικά δίκτυα

Μανουσάκης ΑΔΜΗΕ: Χρειαζόμαστε πιο πυκνά ηλεκτρικά δίκτυα
Eurokinissi
Τρίτη, 22/11/2022 - 17:23

«Ο ρόλος των ενεργειακών υποδομών για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας - Ο μετασχηματισμός τους για να υποστηρίξουν τις πράσινες επενδύσεις», ήταν το θέμα του πάνελ στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Στο πάνελ μίλησε και ο Μάνος Μανουσάκης, πρόεδρος και CEO, ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ανέφερε:

«Ο ΑΔΜΗΕ φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ COP27 και εκεί εξηγήσαμε, πως προωθούμε ενεργά και τις διεθνείς διασυνδέσεις πέρα από τις εσωτερικές για να ανοίξουμε περισσότερους και ισχυρότερους πράσινους διαδρόμους για την Ευρώπη».

«Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε και πιο πυκνά διεθνή δίκτυα όχι μόνο σε διακρατικό επίπεδο αλλά και σε διηπειρωτικό επίπεδο. Τη διασύνδεση της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική και με την Μέση Ανατολή.
Η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου θα συνδέσει την Ευρώπη με την Βόρεια Αφρική μέσω της Ελλάδας και θα επιτρέψει την απορρόφηση καθαρής και φθηνής ενέργειας που παράγεται στην Αφρική».

«Ταυτόχρονα στηρίζουμε και την άλλη μεγάλη διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Μέσα από αυτές τις υποδομές η χώρα μας έχει την ευκαιρία να εξελιχθεί σε κόμβο καθαρής ενέργειας σε τρεις ηπείρους».

Στη συνέχεια είπε, «Η COP27 δεν πήρε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αναγκαία ανάπτυξη νέων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα αν και βρίσκονται στον πυρήνα της ενεργειακής μετάβασης, παραδόξως δεν βρίσκονται στο κέντρο της σχετικής πολιτικής ατζέντας. Εμείς θεωρούμε, αν θέλουμε να έχουμε επάρκεια στο μέλλον χρειαζόμαστε άμεσα, μια γενναία αύξηση των επενδύσεων σε ηλεκτρικά δίκτυα για να μπορεί να μεταφέρεται η πράσινη ενέργεια. Η ανάπτυξη των δικτύων δεν φαίνεται να απασχολεί τόσο την κεντρική συζητηση».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η αδειοδοτική διαδικασία για κατασκευή δικτύων.