26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: Η Ελληνική Απάντηση στο Αδιέξοδο της Κρίσης

26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ: Η Ελληνική Απάντηση στο Αδιέξοδο της Κρίσης
Τρίτη, 15/11/2022 - 12:16

Την ερχόμενη Τρίτη το πρωί ανοίγει η αυλαία του 26ου Εθνικού Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» που διοργανώνει για άλλη μια χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Το συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για τις 22 & 23 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, αποτελεί σταθμό για τα ενεργειακά πράγματα της χώρας, καθώς, θα προσελκύσει σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, με ευρεία συμμετοχή κορυφαίων στελεχών μεγάλων ενεργειακών εταιρειών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Το Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ που φιλοδοξεί να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές του τομέα της ενέργειας στην χώρα και στην ευρύτερη περιοχή, θα έχει φέτος ως ειδικό θέμα, «Η Ευρώπη Ενόψει Κρίσιμων Ενεργειακών Επιλογών». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα γίνει ενδελεχής αναφορά σε όλες τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, και της ΝΑ Ευρώπης και θα εξεταστούν λεπτομερώς οι λύσεις που προτείνονται για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, την ανάσχεση του πρωτοφανούς άλματος των τιμών σε όλο το φάσμα των ενεργειακών προϊόντων, αλλά και για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.

Το 26ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, καθώς οι ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί πάνω από 80% από το 2021, οι τιμές της ενέργειας έχουν παγιδευτεί σε έναν ανελέητο ανοδικό κύκλο, απειλώντας να πυροδοτήσουν ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να ανακόψουν το ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της περιοχής που ανέκαμπταν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

To διήμερο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα.

Το 26ο Ενέργεια & Ανάπτυξη θα ξεκινήσει με εισαγωγική ομιλία του κ. Κωστή Σταμπολή, Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και θα συνεχιστεί με τον χαιρετισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και της Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Αλεξάνδρας Σδούκου. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα χαιρετίσουν ακόμη, ο Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο κ. Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ.

Σημαντική καινοτομία του φετινού Συνεδρίου είναι η ανοικτή συζήτηση (paneldiscussion) που θα διεξαχθεί μεταξύ των Υπουργών Ενέργειας από χώρες της ΝΑ Ευρώπης που περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Ρουμανία, οι οποίοι προηγουμένως θα έχουν παρευρεθεί σε συνάντηση κορυφής που συγκαλεί στην Αθήνα ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Κώστας Σκρέκας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, θα γίνει εκτενής παρουσίαση του World Energy Outlook 2022 του ΙΕΑ, από τον Δρ. Απόστολο Πετρόπουλο, εκπρόσωπο του International Energy Agency, από το Παρίσι.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν εκτενώς κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ενότητες όπως «Ενεργειακή κρίση και η Ελληνική Απάντηση», «Γεωπολιτικές Παράμετροι και Ενεργειακή Ασφάλεια: ΕΕ και Ελλάδα» καθώς και «Η Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα», ενώ μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνεται και ο Καθηγ. Παντελής Κάπρος, Διευθυντής E3M Lab, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΕΝΕ.

Μεταξύ των υπολοίπων θεματικών ενοτήτων που αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων περιλαμβάνονται οι ενότητες «Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων (upstream)», «Ενεργειακή Αποδοτικότητα (κτήρια), Μεταφορές, Βιομηχανία» και «Ενεργειακές υποδομές και ο στρατηγικός ρόλος του φυσικού αερίου και του LNG στην παγκόσμια και περιφερειακή ενεργειακή προμήθεια».

Παράλληλα, θα γίνει εκτενής αναφορά στην Αγορά Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα και στην ΝΑ Ευρώπη και θα εξετασθεί το εάν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις αυτή την περίοδο, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο των Nέων Τεχνολογιών: Υδρογόνο, Πράσινα Καύσιμα, Βιομεθάνιο, CCUS. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον προμηνύεται να προσελκύσει η ειδική συνεδρία με θέμα «ο Ρόλος της Καινοτομίας και των StartUp Companies στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα».

Σημειώνουμε ότι τις εργασίες της δεύτερης ημέρας του 26ου «Ενέργεια & Ανάπτυξη» θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο βουλευτής κος Σωκράτης Φάμελλος, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 26ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2022», θα ολοκληρωθεί με την τελετή απονομής των ετήσιων βραβείων του ΙΕΝΕ «Προμηθέας 2022», καθώς και με τα καταληκτικά σχόλια των διοργανωτών.