Ενισχύονται οι εισαγωγές και έχουμε τις ακριβότερες τιμές ρεύματος στην Ε.Ε.

Ενισχύονται οι εισαγωγές και έχουμε τις ακριβότερες τιμές ρεύματος στην Ε.Ε.
Πέμπτη, 13/10/2022 - 06:53

Σήμερα η χονδρεμπορική μέση τιμή διαμορφώνεται στα 298,97 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Χθες, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 21,57% και ο λιγνίτης στο 8,83% στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος.

Όπως έχουμε επισημάνει από τον περασμένο μήνα εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές στο 11,39%, όταν το διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου οι εισαγωγές ήταν στο 5,6%. Το παράδοξο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες είναι η Ελλάδα να έχει την ακριβότερη χονδρεμπορική μέση τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, οι εισαγωγές να είναι πάνω από το 20% και ο λιγνίτης να είναι καθηλωμένος κάτω από το 10%.

Ειδικότερα, σήμερα η χονδρεμπορική μέση τιμή διαμορφώνεται στα 298,97 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Χθες, οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στο 21,57% και ο λιγνίτης στο 8,83% στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος.

«Και σήμερα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα ψηλά, και με πολύ μεγάλο όγκο εισαγωγών 28%! Ενώ ακόμα μια φορά η λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή είναι κάτω από 10%, κάτι που ισχύει όλες τις τελευταίες εβδομάδες. Πληρώνουμε δηλαδή πανάκριβο ρεύμα περισσότερο και από τους γείτονες που είμαστε συνδεδεμένοι και εισάγουμε» έγραφε την Τρίτη στα social media o τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. Σωκράτης Φάμελλος.

Αναλυτές αναφέρουν πως η λιγνιτική παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εξαιτίας της έλλειψης αποθέματος λιγνίτη και με τη σκέψη ότι θα δουλέψουν εντατικά οι μονάδες τους χειμερινούς μήνες.

Την ίδια ώρα, πηγές του Υπουργείου Ενέργειας σχολιάζοντας τα στοιχεία του Συνδέσμου των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε. (ACER), όπου η Ελλάδα εμφανίζεται το 2022 με το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη τόνιζαν πως παράλληλα από τα στοιχεία του ACER φαίνεται πως η χώρα μας είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στην ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ανέφεραν επίσης «ότι μέσα στις επτά πρώτες ευρωπαϊκές χώρες ως προς τις δαπάνες ηλεκτρικού ρεύματος αναλογικά προς το εισόδημα των πολιτών τους, οι τέσσερις έχουν υποστεί την περιπέτεια των μνημονίων τα περασμένα χρόνια (Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία), δηλαδή πρόκειται για οικονομίες που υφίστανται δομικούς μετασχηματισμούς αυτή την περίοδο. Για αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε να κρατήσει σε προσιτές τιμές τις δαπάνες των καταναλωτών για την ενέργεια, και σε αυτό είμαστε στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη».