Στα… κάγκελα οι εταιρείες ενέργειας για τις αλλεπάλληλες φορολογήσεις

Στα… κάγκελα οι εταιρείες ενέργειας για τις αλλεπάλληλες φορολογήσεις
Πέμπτη, 13/10/2022 - 07:00

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αποφάσεις που παίρνονται αυθαίρετα και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση.

Αναβρασμός επικρατεί στην ενεργειακή αγορά μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα για την επιβολή και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο στους παραγωγούς όσο και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγές της αγοράς κάνουν λόγο για αποφάσεις που παίρνονται αυθαίρετα και χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση τονίζοντας μάλιστα ότι η έλλειψη επικοινωνίας του υπουργού με την αγορά προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις του και να ακούσει τις απόψεις τους είναι εάν από τα κυριότερα προβλήματα.

Μετά την φορολόγηση με ποσοστό 90% των λεγόμενων windfallprofits, δηλαδή των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και σειρά άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων με στόχο την αύξηση των εσόδων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου να συνεχίζονται οι επιδοτήσεις για όσο διάστημα κρατάει η κρίση αλλά με τη μικρότερη δυνατή συνεισφορά του προϋπολογισμού.

Οι φόροι που σχεδιάζονται

Στην κατεύθυνση αυτή και πέραν του μηχανισμού επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος εντάσσεται ο σχεδιασμός για επιβολή στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο ένα επιπλέον τέλος 10 ευρώ/MWh. Εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί με την άρση του πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, όπως προβλέπει άλλωστε και ο κανονισμός που υιοθέτησε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επιπλέον έχει ήδη έχει ανακοινωθεί η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού παρακράτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού. Ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο και κάθε 11ο μήνα και θα αφορά τα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου, τα οποία θα προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, εάν η τιμή που έχουν προϋπολογίσει η προμηθευτές είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό συνέβη για παράδειγμα το Σεπτέμβριο που η τιμή στη χονδρική αγορά ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα υπολογίζονται τα τυχόν επιπλέον έσοδα και η ενδεχόμενη απώλεια των εταιριών και ένα μέρος της θετικής διαφοράς θα επιστρέφεται από τις εταιρίες. Εφόσον η διαφορά είναι αρνητική τότε δεν θα υπάρχει αποζημίωση των εταιριών.

Εντονες αντιδράσεις

Οι ανακοινώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις εταιρείες οι οποίες σκέπτονται σε πρώτη φάση να αντιδράσουν με επιστολές των συλλογικών οργάνων τους (ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ) στον κ. Σκρέκα ενώ πέραν των επιστολών διαμαρτυρίας στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και για νομική προσφυγή κατά των σχεδιασμών της κυβέρνησης όταν αυτοί πάρουν μια πιο σαφή μορφή.

«Δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα τη φορολόγηση των λεγόμενων υπερεσόδων ως συνεισφορά των επιχειρήσεων στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία» επισημαίνουν πηγές της αγοράς και προσθέτουν: «Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να ανακοινώνεται και ένας νέος φόρος. Οι επιχειρήσεις δεσμεύουν τεράστια ρευστότητα για να λειτουργήσουν στην αγορά και είναι εκτεθειμένες σε πολύ μεγάλα ρίσκα τα οποία επιτείνονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».