Σκρέκας: Επιδότηση ρεύματος σε 3 κλίμακες τον Οκτώβριο με βάση την κατανάλωση

Σκρέκας: Επιδότηση ρεύματος σε 3 κλίμακες τον Οκτώβριο με βάση την κατανάλωση
Τετάρτη, 21/09/2022 - 11:12

Το νέο τρόπο επιδοτήσεων που θα εφαρμοστεί από την 1η Οκτωβρίου και θα αφορά σε κλιμακωτή επιδότηση με βάση την μηνιαία κατανάλωση του νοικοκυριού, παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι φέτος καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφτάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν διπλασιαστεί σχεδόν τα πλοία τα οποία δένουν στον τερματικό σταθμό.

Όλοι μαζί, είπε ο υπουργός ΠΕΝ, θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται,ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα.

3 στόχοι της Κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

  1. Να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά.
  2. να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και
  3. να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο νέος τρόπος επιδότησης

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής εξοικονόμηση, από 1η Οκτωβρίου ειδικά για τα νοικοκυριά θεσπίζεται ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές, κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και τους οικιακούς καταναλωτές:

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Κλίμακα 1η: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, απορροφάται το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στη πρώτη κλίμακα κατανάλωσης.

Κλίμακα 2η: Για τη μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, απορροφάται το 80% της αύξησης με επιδότηση 386 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αν όμως ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωση του σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κλίμακα 3η: Για τη μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόλις το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, εάν υπάρξει μείωση κατανάλωσης 15%.

Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απορροφάται όπως κάθε μήνα, σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια και την επιδότηση σε επαγγελματικά τιμολόγια

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVA η αύξηση για τις πρώτες 2000 κιλοβατώρες κατανάλωσης τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 ευρώ ανά μεγαβατώρα, απορροφώντας το 80% της αύξησης.

Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35 KVA, αλλά και όλους τους υπόλοιπους, που ξεπερνούν τις 2000 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους αγρότες για το μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 1,1 δις ευρώ. Από αυτά, το 1 δις ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων που εισπράττονται από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και από τα έσοδα των δημοπρασιών των ρύπων, ενώ τα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το φυσικό αέριο

Επιδότηση σε οικιακά τιμολόγια και νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέρχεται σε 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Επιδότηση σε επαγγελματίες

Η επιδότηση ανέρχεται για τον Οκτώβριο, στα 40 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/09/2022 - 11:34