Bloomberg: Αύξηση ρεκόρ στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας

Bloomberg: Αύξηση ρεκόρ στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας
Unsplash
Πέμπτη, 25/08/2022 - 17:40

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η αύξηση στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η αύξηση οφείλεται στην ανακοίνωση της Electricite de France SA ότι περαιτέρω αντιδραστήρες της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν σε λειτουργία μετά από διακοπές. Οι διακοπές επηρεάζουν σταθμούς με συνδυασμένη ισχύ 8.380 μεγαβάτ - σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής ισχύος της Γαλλίας.

Στη Γαλλία, έξι διακοπές λειτουργίας αντιδραστήρων παρατάθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ανακοινώθηκε και μια νέα διακοπή στον αντιδραστήρα Paluel 4 για τέσσερις ημέρες.

Ορισμένες από τις διακοπές λειτουργίας είναι μόνο για λίγες ημέρες, ενώ άλλες έχουν παραταθεί έως και για δύο μήνες.

Η κρατική επιχείρηση EDF βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλήρη κρατικοποίηση στο πλαίσιο των σχεδίων της κυβέρνησης να επαναφέρει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στα πόδια του. Η Γαλλία συνήθως εξάγει ενέργεια στους γείτονές της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά το αντίθετο αναμένεται αυτό το χειμώνα, αν οι γείτονές της έχουν την ικανότητα να το πράξουν αυτό.

Η γαλλική ενέργεια για το επόμενο έτος αυξήθηκε κατά 12% στο επίπεδο ρεκόρ των 880 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή περίπου 10 φορές περισσότερο από το επίπεδο που ήταν πριν από ένα χρόνο.