Ο δύσκολος χειμώνας φέρνει νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας

Ο δύσκολος χειμώνας φέρνει νέα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας
Πέμπτη, 18/08/2022 - 07:44

Aναμένεται να τρέξει το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη του προγράμματος για τις επιχειρήσεις.

Από την άνοιξη του 2023 αναμένεται να τρέξει το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες με πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ το φθινόπωρο αναμένεται η έναρξη του προγράμματος για τις επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ.

Όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr στόχος του ΥΠΕΝ είναι να υπάρχει πρόγραμμα εξοικονομώ για τις κατοικίες μία φορά το χρόνο. Το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης έχει εντείνει την ανάγκη να αναζητηθούν πόροι για την κάλυψη του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Το στοίχημα ενόψει του δύσκολου χειμώνα είναι να ανακαινιστούν ενεργειακά οι κατοικίες των πολιτών. Χθες, το υπουργείο ανακοίνωσε πως δικαιούχοι του προγράμματος εξοικονομώ 2021 είναι και όλοι οι επιλαχόντες, με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να αυξάνεται κατά 591,7 εκατ. ευρώ και να ανέρχεται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα κονδύλια του προγράμματος εξασφαλίστηκαν βέβαια με τη μεταφορά πόρων από μελλοντικές δράσεις. Προφανώς εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης κρίθηκε αναγκαία αυτή η κίνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα από τον Σεπτέμβριο και μετά αναμένεται το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα αφορά επιχειρήσεις. Θα αφορά δράσεις για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τον τριτογενή τομέα, καθώς και τον δευτερογενή τομέα για αυτοπαραγωγή και για αποθήκευση, ενώ ακόμα μια πρόσκληση θα αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση στον εξοπλισμό των επιχειρήσεων. Στόχος του προγράμματος είναι να εστιάσει σε αλλαγές που αφορούν τη ψύξη / θέρμανση της επιχείρησης. Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες σε όλα τα προγράμματα θα υπάρχει πρόβλεψη για την αυτοπαραγωγή. Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.