Νέα τιμολόγια ρεύματος: Δεύτερη ευκαιρία στις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Δεύτερη ευκαιρία στις εταιρείες που παραπλανούν τους καταναλωτές
Παρασκευή, 05/08/2022 - 07:13

Η ΡΑΕ διαπίστωσε κατά τον έλεγχο ότι οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής.

Τρεις περιπτώσεις εταιρειών, οι οποίες με την εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχονται υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού εντόπισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα δίνει δεύτερη ευκαιρία πριν… κρεμάσει στα μανταλάκια τα ονόματα των εταιρειών που παραπλανούν τους καταναλωτές μεταθέτοντας την ημερομηνία της δημοσιοποίησης για την Τρίτη στις 11 το πρωί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ολοκληρώνει τον έλεγχο επί των διαφημιστικών καταχωρίσεων σε έντυπα, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα, ιστοτόπους, καθώς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των τιμολογίων προμήθειας.

Ο εν λόγω έλεγχος πραγματοποιήθηκε στη βάση των στοιχείων που απεστάλησαν από τους Προμηθευτές αλλά και δεδομένων που συνέλεξε η ΡΑΕ με δική της πρωτοβουλία. Σημειώνεται ότι ελέγχθηκαν σχετικώς όχι μόνο οι καταχωρήσεις των Προμηθευτών στο σύνολο των ενημερωτικών – επικοινωνιακών μέσων, αλλά και των εμπορικών συνεργατών τους.

Η ΡΑΕ διαπίστωσε κατά τον έλεγχο ότι οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων. Ωστόσο, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου. Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε χθες επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ από την ανάρτηση των νέων λογαριασμών ρεύματος για τον Αύγουστο προχώρησε σε έλεγχο και με ανακοίνωσή της επέστησε την προσοχή στους καταναλωτές για φαινόμενα πρόσφατων παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των Χρεώσεων Προμήθειας, τεχνηέντως αποσιωπώντας το ότι οι εν λόγω «εκπτώσεις» συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Είναι αυτονόητο, αναφέρει η ΡΑΕ, ότι η συγκεκριμένη επιδότηση χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους και δεν είναι έκπτωση που παρέχεται από τους προμηθευτές στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής και ποιαδήποτε αναφορά, απεικόνιση ή συνυπολογισμός του ποσού εκ της εν λόγω κρατικής επιδότησης στα νέα τιμολόγια των Προμηθευτών πρέπει να δηλώνεται με σαφήνεια ως προερχόμενη από την Πολιτεία.

Κάποιες από τις εταιρείες, όπως διαπιστώνει η Αρχή, στις διαφημιστικές και επικοινωνιακές τακτικές τους κυριαρχεί η ασάφεια και ανακρίβεια ως προς τα ουσιώδη στοιχεία της εμφανιζόμενης ως «μείωσης», «έκπτωσης» ή «εναλλακτικής έκπτωσης» της Χρέωσης Προμήθειας, καθότι αποκρύπτουν το ότι αυτή χορηγείται οριζόντια και εξίσου σε όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως προμηθευτή. Αντίθετα την παρουσιάζουν ως δικό τους προνόμιο, τακτική που είναι παραπλανητική δίνοντας ψευδείς εντυπώσεις στους καταναλωτές για την τιμολογιακή τους πολιτική. «Πράγματι, η απόκρυψη του χαρακτήρα της μείωσης – έκπτωσης ή/και η στρεβλή ή επιλεκτική παρουσίασή της διαβρώνουν το δικαίωμα του καταναλωτή σε ελεύθερη επιλογή προμηθευτή και προϊόντος προμήθειας, κατόπιν ορθής και διαφανούς ενημέρωσής του. Επιπλέον, μέσω τέτοιου είδους παρελκυστικών τακτικών, ορισμένοι προμηθευτές δύνανται να αποκομίζουν αθέμιτα πλεονεκτήματα, με αποτέλεσμα τη διατάραξη του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής» αναφέρει η ΡΑΕ κάνοντας λόγο για καταχρηστικές πρακτικές που παραβιάζουν το υφιστάμενο πλαίσιο.

Η ΡΑΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν κατά το ορθό την εμπορική τους πολιτική, την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 11:00.