Υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής και πλαφόν ρίχνουν τις τιμές του ρεύματος

Υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής και πλαφόν ρίχνουν τις τιμές του ρεύματος
Πέμπτη, 21/07/2022 - 06:06

Οι ομαλές καιρικές συνθήκες για την εποχή, η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω των ισχυρών ανέμων από τις αρχές Ιουλίου έχουν συμβάλλει στην αντίστροφη πορεία των τιμών.

Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες καταγράφει μία αποκλιμάκωση σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες που οι τιμές έχουν… χτυπήσει κόκκινο.

Οι ομαλές καιρικές συνθήκες για την εποχή, η υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ λόγω των ισχυρών ανέμων από τις αρχές Ιουλίου αλλά και ο νέος μηχανισμός πλαφόν στη χονδρεμπορική έχουν συμβάλλει στην αντίστροφη πορεία των τιμών.

Ενδεικτικά της αλλαγής που συντελείται στην ελληνική αγορά είναι τα πλέον πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΕ που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Από τις ακριβότερες, στις φθηνότερες

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 η ελληνική αγορά είχε την τρίτη ακριβότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία και την Μάλτα. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του έτους η χονδρική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά ανήλθε σε 237,8 ευρώ/MWh, με την πρωτιά να παίρνει η Ιταλία στα 248,8 ευρώ/MWh και την δεύτερη θέση η Μάλτα με 239,2 ευρώ/MWh.

Από τις αρνητικές πρωτιές του πρώτου τριμήνου η Ελλάδα μετά τις 8 Ιουλίου που εφάρμοστηκε και ο μηχανισμός είναι από τις φθηνότερες στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικά για σήμερα 21/7, η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στα 330,15 ευρώ/MWh, όταν στην αγορά της Γαλλίας έχει φθάσει στα 555,36 ευρώ/MWh, της Ιταλίας στα 547,94 ευρώ/MWh και της Γερμανίας στα 396,73ευρώ/MWh.

Χθες 20/7 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας, ήταν στα 269,88 ευρώ/MWh όταν στη Γαλλία βρέθηκε στα 589,22 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 540,26 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 332,7 ευρώ/MWh.

Αντιστοίχως στις 19/7 η μέση χονδρική τιμή στην ελληνική αγορά ήταν στα 297,22 ευρώ/MWh(τρίτη φθηνότερη στην Ευρώπη) στην ιταλική στα 495,63 ευρώ/MWh και στη γαλλική στα 521,3 ευρώ/MWh.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13/7 η ελληνική χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν και πάλι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη αφού διαμορφώθηκε στα 303,19 ευρώ/MWh, με την γαλλική αγορά στα 446,96 ευρώ/MWhτην ιταλική στα 438,86 ευρώ/MWhκαι τη γερμανική στα 352,16 ευρώ/MWh.

Αναλόγως στις 12/7 η τιμή στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, έκλεισε στα 369,07 ευρώ/MWh με την αγορά της Ιταλίας στα 435,06 ευρώ/MWh, της Γαλλίας στα 432,43 ευρώ/MWhκαι της Γερμανίας στα 377,66 ευρώ/MWh.

Η αυξημένη ζήτηση λόγω καύσωνα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παράγοντες που οδήγησαν τις τελευταίες ημέρες στην εκτόξευση των ενεργειακών τιμών της Ευρώπης έχουν τη βάση τους στον εφιάλτη της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου. Παράλληλα ο καύσωνας έχει αυξήσει τη ζήτηση, ενώ έχει περιοριστεί τόσο η παραγωγή των αιολικών σε πολλές χώρες, όσο και των πυρηνικών της Γαλλίας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στα ποτάμια που ψύχουν τα εργοστάσια.

Αντιθέτως στην Ελλάδα το τελευταίο δεκαπενθήμερο οι θερμοκρασίες είναι μάλλον φυσιολογικές για την εποχή ενώ η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής είναι υψηλή λόγω των ισχυρών ανέμων. Για παράδειγμα από τις 4 έως τις 17 Ιουλίου η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα παραγωγής βρίσκεται στο 36%, του φυσικού αερίου στο 44%, του λιγνίτη στο 13% και των νερών στο 6%.

Η επίδραση της επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία

Πάντως εκτιμήσεις παραγόντων που παρακολουθούν την αγορά αναφέρουν ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε να μην ακολουθηθεί η «τρελή πορεία» των αγορών της Ευρώπης.

Και αυτό διότι με το νέο μηχανισμό,οι παραγωγοί ρεύματος αμείβονται με την πλαφοναρισμένη τιμή, αλλά οι προμηθευτές πληρώνουν με την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά. Η διαφορά πηγαίνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτηθούν οι επιδοτήσεις των καταναλωτών.

Πέραν αυτών σημαντικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός ότι οι τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα με βάση τις οποίες τιμολογούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από φυσικό αέριο, ήταν αρκετά χαμηλότερες σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του ICISη μέση τιμή του TTFτον Ιούνιο ήταν 109,911 ευρώ/MWhενώ την περίοδο από 1-18 Ιουλίου αυξήθηκε στα 169,009 ευρώ/MWh. Αυτό βεβαίως προοιωνίζεται σημαντική αύξηση των χονδρικών τιμών του ρεύματος στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/07/2022 - 08:29