Σοβαρή δοκιμασία για το ρεύμα: Διακοπή ροής από τη Gazprom - Καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα

Σοβαρή δοκιμασία για το ρεύμα: Διακοπή ροής από τη Gazprom - Καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα
Τρίτη, 21/06/2022 - 07:14

Σε σοβαρή δοκιμασία μπαίνει το επόμενο χρονικό διάστημα το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Από τη μία έχουμε διακοπή ροής από τη Gazprom. Από την άλλη αναμένεται αυξημένη ζήτη ρεύματος, καθώς καύσωνας θα σαρώσει τη χώρα.

Το πρώτο τεστ για την επάρκεια ρεύματος και τις διακοπές ρεύματος έρχεται τις επόμενες μέρες, καθώς φτάνει το πρώτο σοβαρό κύμα καύσωνα του καλοκαιριού, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης ρεύματος λόγω κλιματιστικών, ενώ έως τις 28 Ιουνίου, η Gazprom θα διακόψει τις ροές αερίου προς τη χώρα μας για προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Turkish Stream.

Οι εταιρείες έχουν παραγγείλει αυξημένα φορτία LNG γι’ αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν και σχέδια, εφόσον η συντήρηση τελικά συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μειωθούν οι ροές ρωσικού αερίου.

Η ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου λόγω συντήρησης του αγωγού Turkish Stream το διάστημα 21-28 Ιουνίου δεν βρήκε απροετοίμαστη την ελληνική αγορά, αφού πρόκειται για προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση για την οποία είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία, καθώς είχε προηγηθεί από την περασμένη εβδομάδα η μείωση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, με την Gazprom να επικαλείται τεχνικούς λόγους.

Η πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου αποτελεί ένα από τα ακραία σενάρια εκτάκτου ανάγκης που έχει εξετάσει η ΡΑΕ. Σε αυτή την περίπτωση θα δουλέψουν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.