Ποιες διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ περιμένουμε μέχρι το 2030

Ποιες διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ περιμένουμε μέχρι το 2030
Τρίτη, 14/06/2022 - 06:16

Στη χώρα μας βέβαια έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διασυνδέσεις που αφορούν την ηπειρωτική χώρα και όχι μόνο.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις για το έργο EuroAsia Interconnector που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τον υπουργό Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να κάνει λόγο για ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στη χώρα μας βέβαια έχουν αρχίσει να υλοποιούνται διασυνδέσεις που αφορούν την ηπειρωτική χώρα και όχι μόνο.

Τι περιμένουμε

2022

Κατασκευή νέου ΚΥΤ Κορίνθου

Το νέο ΚΥΤ που αποτελεί τμήμα του Ανατολικού Διαδρόμου Πελοποννήσου αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.

Ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας

Η κατασκευή του έργου βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022.

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Μεγαλόπολης και ΚΥΤ Κορίνθου (Ανατολικός Διάδρομος)

Αφορά στο νότιο τμήμα του Ανατολικού Διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το ΚΥΤ Κορίνθου.

2023

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Μεγαλόπολης και ΚΥΤ Πάτρας (Δυτικός Διάδρομος)

Αφορά στη Γραμμή Μεταφοράς που θα συνδέσει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το ΚΥΤ Πάτρας. Για το εναπομείναν τμήμα της Γραμμής που βρίσκεται υπό κατασκευή στην περιοχή των Καλαβρύτων, το έργο προχωρά με εναλλακτική όδευση και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Αναβάθμιση καλωδιακής διασύνδεσης Ζακύνθου-Κυλλήνης

Η πλήρης αναβάθμιση της πεπαλαιωμένης καλωδιακής σύνδεσης 150 kV μεταξύ Κυλλήνης και Ζακύνθου βρίσκεται σε φάση κατασκευής με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός 2023. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά του Ιονίου μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, συνολικού ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι εργασίες ανακατασκευής του ΚΥΤ Κουμουνδούρου Αττικής βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Β’ εξάμηνο 2023. Το έργο -μαζί με Γραμμή Μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος- έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για χρηματοδότηση ύψους 30,1 εκατ. ευρώ.

2025

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Κορίνθου και ΚΥΤ Κουμουνδούρου (Ανατολικός Διάδρομος)

Αφορά στο βόρειο τμήμα του Ανατολικού Διαδρόμου που θα συνδέσει το ΚΥΤ Κορίνθου με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

2027-2028

Ηλεκτρική διασύνδεση Δωδεκανήσων

Αφορά στη διασύνδεση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 1,5 δισ. ευρώ

Νέα Γραμμή Μεταφοράς 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Φιλίππων και ΚΥΤ Νέας Σάντας

Η νέα Γραμμή Μεταφοράς, μήκους 140 χλμ. θα ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα του Συστήματος στο ανατολικό σύνορο της χώρας και θα αναβαθμίσει την ικανότητα απορρόφησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και συμβατικές μονάδες στην περιοχή.

2028-2029

Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών ΒΑ Αιγαίου

Η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου στην Υψηλή Τάση περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο, σε τρεις φάσεις. Εκτιμώμενος προϋπολογισμός: 936 εκατ. ευρώ.