Καθολική υπηρεσία: «Αγκάθι» για τους παρόχους - τελευταίο καταφύγιο για τους καταναλωτές

Καθολική υπηρεσία: «Αγκάθι» για τους παρόχους - τελευταίο καταφύγιο για τους καταναλωτές
Δευτέρα, 06/06/2022 - 06:46

Εν μέσω αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών καταναλωτών και επιχειρήσεων μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ο ορισμός των προμηθευτών για το καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας.

Ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει η ΡΑΕ βρίσκεται σε εξέλιξη και ορισμός των παρόχων αναμένεται στις 22 Ιουνίου. Ήδη όμως έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους οι πάροχοι ενέργειας. Βασικός προβληματισμός των παρόχων είναι πως η εκτόξευση του αριθμού των καταναλωτών που εισέρχονται στην εν λόγω υπηρεσία θα οδηγήσει σε νέες στρεβλώσεις την αγορά. Υπενθυμίζεται πως ο προηγούμενος διαγωνισμός (2020) είχε κηρυχθεί άγονος, όμως οι πέντε προμηθευτές με τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ήρων, Elpedison, NRG) ανέλαβαν την παροχή καθολικής υπηρεσίας.

Σε περίπτωση που είναι άγονος και αυτός ο διαγωνισμός η απόφαση της ΡΑΕ (331/2022) προβλέπει πως «ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι πέντε (5) Προμηθευτές με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο της αγοράς στο διασυνδεδεμένο σύστημα, βάσει των δηλώσεων φορτίου που έχουν υποβάλει οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελληνικό Χρηματιστήριο Α.Ε. κατά τον προηγούμενο μήνα της έκδοσης της σχετικής απόφασης».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ΡΑΕ «με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξειδικεύονται οι όροι, προϋποθέσεις και κριτήρια, η διαδικασία επιλογής των παρόχων της ανωτέρω υπηρεσίας, ο τρόπος επιμερισμού των πελατών σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας μεταξύ των Προμηθευτών κατ’ αναλογία του αριθμού των μετρητών που εκπροσωπεί έκαστος εκ των Προμηθευτών, ο χρόνος έναρξης της παροχής της υπηρεσίας, καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια».

Ποιους αφορά η καθολική υπηρεσία

Στην υπηρεσία καθολικής υπηρεσίας εισέρχονται οι καταναλωτές των οποίων οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος έχουν καταγγελθεί, επειδή έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους παρόχους. Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα από έναν πάροχο που ανήκει στην καθολική υπηρεσία με διαφορετική όμως τιμολόγηση.

Έτσι οικιακοί καταναλωτές με παροχή 8kVA έχουν χρέωση προμήθειας ημέρας 0,12385 και χρέωση προμήθειας νύχτας 0,08845, ενώ η πάγια χρέωση ημέρας είναι 0,4732 και η πάγια χρέωση νύχτας 0,6216. Οι οικιακοί καταναλωτές με παροχή 25kVA έχουν χρέωση προμήθειας ημέρας 0,12385 και χρέωση προμήθειας νύχτας 0,08845, ενώ η πάγια χρέωση ημέρας είναι 1,4896 και η πάγια χρέωση νύχτας 0,6216.