Γ. Οικονόμου: Από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε από 70% έως 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες

Γ. Οικονόμου: Από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε από 70% έως 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες
Παρασκευή, 27/05/2022 - 13:56

Ζούμε σε εποχές επάλληλων κρίσεων, που έχουν τη δική τους αντανάκλαση στη ζωή των ανθρώπων.

Δυσκολεύουν πάρα πολύ όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου της κοινωνίας και η Κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας κάθε περιθώριο που υπάρχει, άρα μέσα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής της οικονομίας, να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Αυτό κάνουμε με συνέπεια, όλο αυτό το διάστημα, υπογράμμισε ο Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά.

Για το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των ανατιμήσεων

Το Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας, σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα, από τον Ιούλιο και μετά, στην ουσία ν’ ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να πληρώνουμε από 70% με 90% λιγότερες αυξήσεις όλοι: νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες. Μέσα στον Ιούνιο θ’ ανοίξει η πλατφόρμα, για να έχουν την επιστροφή στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ποσών από τις υπερβάλλουσες χρεώσεις, όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα. Ήδη, και το Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχουν αυξημένες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, επίσης για όλους. Μια σειρά επιχειρήσεων βλέπει στους λογαριασμούς του ρεύματος αναδρομική επιστροφή χρεώσεων από το προηγούμενο διάστημα. Πρώτη η Ελλάδα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με το Α.Ε.Π. και τον πληθυσμό της και τα δημοσιονομικά της μεγέθη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, για να μετριάσει το αποτύπωμα αυτής της τεράστιας κρίσης, πρωτόγνωρης, που βιώνει όλη η Ευρώπη και μαζί της και η Ελλάδα.

Για τους ελέγχους στην αγορά

Με τις θεσμικές παρεμβάσεις που κάναμε τελευταία, δηλαδή με τους νόμους και τις διατάξεις που έχουμε ψηφίσει στη Βουλή, έχει ανοίξει ο δρόμος για να μπορούν να ανακοινώνονται οι επωνυμίες των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια ή αθέμιτη πρακτική σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση και την κοστολόγηση. Στο κομμάτι των καυσίμων, τρία πράγματα γίνονται ταυτόχρονα. Πρώτα από όλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική ενίσχυσης που είχαμε δώσει με το Fuel Pass και με τα λεφτά απευθείας στα IBAN εκείνων που τα δικαιούνταν. Δεύτερον, η οριζόντια παρέμβαση που κάναμε στην τιμή του πετρελαίου στα διυλιστήρια, που είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί περίπου 15-16 λεπτά η τιμή λιανικής στο πετρέλαιο κίνησης. Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί στα πρατήρια, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη και έλεγχος συνολικότερα της αγοράς των καυσίμων, έτσι ώστε στρεβλώσεις που ενδεχομένως παρατηρηθούν να αντιμετωπιστούν προς όφελος του καταναλωτή και της ελληνικής κοινωνίας.

Για τους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης

Σε ό,τι αφορά στους ισχυρισμούς της Αντιπολίτευσης ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε όσα πρέπει για τη στήριξη της κοινωνίας, αρκεί κανείς να δει πώς έχει διαχειριστεί, με τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όλες αυτές τις κρίσεις. Αρκεί να δει τα ποσά που δόθηκαν για το μετριασμό των συνεπειών της κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια, την ενίσχυση που δόθηκε στους πιο ευάλωτους, το Εθνικό Σχέδιο για την ακρίβεια, που στην ουσία αναστέλλει την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, στη λιανική τιμή του ρεύματος, η οποία ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτω από τις τιμές σε χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αρκεί να δει την ανεργία που έχει μειωθεί σε πρωτόγνωρα ποσοστά. Έχουμε το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων, ενταγμένων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση, από το 2010. Όλα αυτά δεν έχουν γίνει μαγικά, δεν έχουν γίνει εν κενώ. Έχουν γίνει γιατί ακολουθείται μια συγκεκριμένη πολιτική σε όλο το φάσμα του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού βίου, που αποδίδει αυτά τα αποτελέσματα για την κοινωνία. Είναι το αποτέλεσμα σχεδιασμού, σκληρής δουλειάς και, επαναλαμβάνω, καθημερινής προσπάθειας.