Μαν. Μανουσάκης: Δίκτυα και Αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητα για πράσινη μετάβαση

Μαν. Μανουσάκης: Δίκτυα και Αποθήκευση ενέργειας είναι απαραίτητα για πράσινη μετάβαση
Παρασκευή, 27/05/2022 - 13:26

Για να υπάρχει επάρκεια ενέργειας το καλοκαίρι πρέπει να υπάρχει συνειδητοποιημένη κατανάλωσης και δημιουργίας μιας γενικότερης καταναλωτικής κουλτούρας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε λειτουργία και νέα μονάδα στο σύστημα

Το σαφές μήνυμα ότι «χωρίς δίκτυα δεν υπάρχει νόημα αναφοράς στην πράσινη μετάβαση» έδωσε από το βήμα του συνεδρίου «Athens Energy Dialogues» οΜανούσος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι οι ΑΠΕ χρειάζονται τη δημιουργία δικτύων σε όλη τη χώρα για τη διοχέτευση της παραγόμενης ενέργειας.

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο τρέχων ηλεκτρικός χώρος ΑΠΕ στη χώρα είναι 15 GW, στα 9 GW είναι οι ΑΠΕ που βρίσκονται σε λειτουργία, έχει δεσμευθεί 10 GW για νέους χώρους ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, ενώ υπάρχουν αιτήματα προς επεξεργασία της τάξης των 20 GW. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2030, τα 15 GW θα γίνουν 25 GW.

Για τον ίδιο, το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας είναι, επίσης, πολύ σημαντικό και είναι απαραίτητη η κατασκευή τόσο μικρών όσο και μεγαλύτερων μονάδων αποθήκευσης, ένας κλάδος, ο οποίος ολοκληρώνει άμεσα το ρυθμιστικό του πλαίσιο, ενώ υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση σε σχέση με την επάρκεια ενέργειας, εν όψει και του καλοκαιριού, τόνισε ότι αναμένεται μια νέα μονάδα ενέργειας να μπει στο σύστημα προς αρωγή της παροχής ενέργειας, ενώ υπάρχει σχεδιασμός, ώστε σε κάθε πιθανό σενάριο, να υπάρχει επάρκεια το καλοκαίρι, αρκεί να υπάρχει συνειδητοποιημένη κατανάλωσης και δημιουργίας μιας γενικότερης καταναλωτικής κουλτούρας στην εξοικονόμηση ενέργειας.