2024: Εκλογές που ενδέχεται να αλλάξουν τον κόσμο- Στο επίκεντρο η 5η Νοεμβρίου και Ντ. Τραμπ

2024: Εκλογές που ενδέχεται να αλλάξουν τον κόσμο- Στο επίκεντρο η 5η Νοεμβρίου και Ντ. Τραμπ
Δευτέρα, 01/01/2024 - 08:18

6-9 Ιουνίου οι κάλπες στην Ευρωπαϊκή Ένωση- στις 17 Μαρτίου στη Ρωσία, την 1η Μαρτίου στο Ιράν, τον Μάρτιο οι δημοτικές στην Τουρκία

Καθοριστικές για τις εξελίξεις στον πλανήτη αναμένεται να είναι κάποιες από τις εκλογικές αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες για το 2024 σε πολλές από τις χώρες του κόσμου.

-Το βλέμμα είναι ασφαλώς στραμμένο πρωτίστως στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ενδεχόμενο επανόδου του Ντ. Τραμπ στην προεδρία της υπερδύναμης τρομάζει πολλούς, ενώ άλλοι την αναμένουν με αγωνία. Αυτή τη στιγμή με βάση τις δημοσκοπήσεις είναι φαβορί, ενώ τυχόν εκλογή του θα αλλάξει πολλά στον κόσμο -και στην Ευρώπη- ενώ σαφώς θα επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

- Αντιθέτως, σε τρεις άλλες πολύ μεγάλες και κρίσιμες για τους παγκόσμιους συσχετισμούς χώρες, οι εκλογικές αναμετρήσεις μάλλον θα επανεκλέξουν ενισχυμένες τις νυν ηγεσίες: Στις 17 Μαρτίου τον Βλ. Πούτιν στην Ρωσία, την 1η Μαρτίου στο Ιράν και τον Ναρέντα Μόντι στις εκλογές της άνοιξης (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία) στην Ινδία.

-Οι κάλπες στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηθούν μεταξύ της 6ης και της 9ης Ιουνίου και ένα από τα μεγάλα διακυβεύματα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Από τα αποτελέσματα ενδέχεται κυβερνήσεις να σταθεροποιηθούν και άλλες να αποσταθεροποιηθούν, με τον πολιτικό χάρτη να μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η Αυστρία, πάντως, μάλλον θα έχει προεδρικές κάλπες αρχές φθινοπώρου, με τον κίνδυνο εκλογής ακροδεξιού καγκελαρίου να είναι απολύτως υπαρκτός. Κοινοβουλευτικές εκλογές έχει και η Πορτογαλία στις 10 Μαρτίου, με το αποτέλεσμα να είναι ακόμα αβέβαιο. Στη γηραιά ήπειρο εκλογές κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν και στη Βρετανία.

-Ενδιαφέρον εμφανίζουν και οι εκλογές στη Βενεζουέλα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, εφόσον βεβαίως ο Μαδούρο τηρήσει τη συμφωνία που είχε καταλήξει με την αντιπολίτευση.

-Ενδιαφέρον, επίσης, εμφανίζουν και οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, κυρίως αν θα επανεκλεγούν ή όχι οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας. Ειδικά αν κερδίσει ο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη είναι βέβαιον ότι θα είναι ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Ερντογάν.