Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων στις ευρωεκλογές

Ποιοι οι στόχοι των κομμάτων στις ευρωεκλογές
Σάββατο, 30/12/2023 - 06:56

Το ψυχολογικό όριο του 35% για τη ΝΔ, η μάχη για τη δεύτερη θέση και τα ποσοστά του δεύτερου κόμματος, οι νέοι σχηματισμοί και η ...αποχή! Τι θα γίνει με την ακροδεξιά.

Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου, που πιθανότατα θα επηρεάσουν πολύ το πολιτικό σύστημα της χώρας, εισέρχονται τα κόμματα. Με το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο να μοιάζει με κινούμενη άμμο, είναι σαφές πως οι στόχοι του κάθε κόμματος είναι ως ένα βαθμό και αλληλοεξαρτώμενοι, ενώ δεν αποκλείεται να αμφισβητηθούν στην πορεία, ευθέως ή υπογείως, ηγεσίες που δεν θα υπολείπονται από τους στόχους που θα θέσουν!

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι στόχοι των κομμάτων στην κάλπη του Ιουνίου, την τελευταία κάλπη που θα στηθεί πριν τις εθνικές εκλογές, που εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, το 2027;

Για τη ΝΔ είναι φανερό πως οποιαδήποτε ποσοστό κάτω από το 35% θα είναι πρόβλημα, πολύ περισσότερο αν το δεύτερο κόμμα πιάσει το 20%, πράγμα που δεν φαίνεται σήμερα, πλην όμως ο χρόνος έως τον Ιούνιο είναι αρκετά μεγάλος!

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα δώσουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση, αλλά και για το αν το ποσοστό που θα πιάσει ο δεύτερος θα αγγίζει ή θα ξεπερνάει το 20%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η δεύτερη θέση θα έχει σχετικά μικρή σημασία. Είναι όμως ηλίου φαεινότερον ότι ο αρχηγός του κόμματος που θα αναδειχθεί τρίτο θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αμφισβήτησης ή ακόμα και παραμονής στη θέση του!

Το ΚΚΕ μπορεί να κάνει την έκπληξη και να χτυπήσει την τρίτη θέση, ιδίως εάν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πέσουν αρκετά, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή όμως φαντάζει σχεδόν αδύνατο να χτυπήσει τη δεύτερη θέση, όπως κάποιοι υποστήριζαν μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Στο χώρο της δεξιάς της ΝΔ ο Κυριάκος Βελόπουλος αναμένεται να εδραιώσει την κυριαρχία του, ενώ ενδιαφέρον έχει αν θα εκλέξουν ευρωβουλευτή οι "Σπαρτιάτες" και η Νίκη, αλλά και τι θα πράξει η Πλεύση Ελευθερίας. Ερωτηματικό ακόμα είναι αν ο Ηλίας Κασιδιάρης -ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν οι "Σπαρτιάτες"- θα θελήσει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ή όχι, αλλά και αν του επιτραπεί να είναι, καθώς δύναται να είναι υποψήφιος και ως ανεξάρτητος και να εκλεγεί αν πιάσει το εκλογικό όριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και τι θα πράξει η Νέα Αριστερά που αρχές του έτους θα μετεξελιχθεί σε κόμμα, αλλά και αν η χαλαρή ψήφος εξελιχθεί και σε ψήφο σε μικρότερα κόμματα.

Σημειώνονται δυο ακόμα παράγοντες:

Πρώτον, πόση θα είναι η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω της επιστολικής ψήφου, η θέσπιση της οποίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου βοηθάει πρωτίστως τη ΝΔ.

Και δεύτερον, πόση θα είναι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη χώρας, καθώς οι ευρωεκλογές ευνοούν την αποχή!