ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί η "Ομπρέλα"- Προσπάθεια "να μην πέσει ξύλο" στην Κεντρική Επιτροπή-Σε δόσεις η αποχώρηση της μειοψηφίας;

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί η "Ομπρέλα"- Προσπάθεια "να μην πέσει ξύλο" στην Κεντρική Επιτροπή-Σε δόσεις η αποχώρηση της μειοψηφίας;
Πέμπτη, 09/11/2023 - 06:16

Για μετά τις ευρωεκλογές μετατίθεται το Συνέδριο;- Τι θα πράξει ο Τσακαλώτος- Γιατί ο Κασσελάκης επιδιώκει η αποχώρηση να γίνει πριν την έναρξη της συνεδρίασης!

Το ξήλωμα του πουλόβερ στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά το Σάββατο! Με το κείμενο που δημοσιοποίησε (News24/7) ο Γιώργος Σταθάκης και το οποίο κείμενο αποτελεί την πολιτική πλατφόρμα των διαφωνούντων, άνοιξαν οι πύλες της εξόδου στην Κουμουνδούρου:

Η πλειοψηφία της "Ομπρέλας" υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αναμένεται να αποχωρήσει εντός του Σαββατοκύριακου από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτελεί την αρχή του τέλους του κόμματος που υπό τον Αλέξη Τσίπρα έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ως κόμμα με κυβερνητική προοπτική.

Τα ερωτήματα είναι ακόμα ουκ ολίγα:

-Πόσα μέλη της "Ομπρέλας" θα αποχωρήσουν-και κυρίως πόσοι βουλευτές; Το βράδυ της Τετάρτης που γράφεται αυτό το ρεπορτάζ δεν είναι γνωστό, πχ, αν θα αποχωρήσει ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν πως δεν θα αποχωρήσουν βουλευτές όπως η Θεανώ Φωτίου, η Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη και Γιώργος Ψυχογιός, που φέρεται να έχουν περάσει στην τάση της Έφης Αχτσιόγλου. Από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να αποχωρήσουν -και φυσικά να ανεξαρτητοποιηθούν- οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, χωρίς να αποκλείεται εντελώς και ένα τρίτο πρόσωπο.

-Η τάση της Έφης Αχτσιόγλου θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και ουδείς μπορεί να αποκλείσει πως κάποια χαμηλότερα να ακολουθήσουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην έξοδο. Την παραμονή της τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ σηματοδότησε η μη παρουσία της Έφης Αχτσιόγλου στην εκδήλωση της εφημερίδας "Εποχή" με κεντρικό ομιλητή τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την περασμένη Δευτέρα, ενώ αναλόγως και των εξελίξεων έχει μπροστά της δυο επιλογές: Πρώτη (και επικρατέστερη αυτή τη στιγμή) να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει θέμα μετά τις ευρωεκλογές αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον Στέφανο Κασσελάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτο κόμμα, ή να αποχωρήσει αμέσως μετά τις γιορτές και να συγκροτηθεί ενιαίο κόμμα με τον Τσακαλώτο και άλλους, που θα κατέβει στις ευρωεκλογές! Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν σε ...δόσεις, ανεξαρτήτως τι θα πράξουν η Έφη Αχτσιόγλου και ηγετικά στελέχη του χώρου της, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που επίσης κρατούν την ίδια στάση και παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

-Μεγάλο ενδιαφέρον έχει πότε θα αποχωρήσει η "Ομπρέλα" από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής! Αν, πχ, αποχωρήσει το πρωί του Σαββάτου, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της ΚΕ, θα πρόκειται για ένα ...δώρο στον Στέφανο Κασσελάκη από την "Ομπρέλα". Και αυτό γιατί δεν θα αναγκαστεί να συγκρουστεί με τους υποστηρικτές του, όπου σε σχέση με τις διαγραφές υπάρχουν δυο γραφές: Μια που ζητά πολίτική επιδοκιμασία και μία των "σκληρών" που απειλεί πως "αν δεν κάνεις τις διαγραφές τη Δευτέρα τελείωσες"!!!

-Τυχόν μη ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, επίσης, σημαίνει πως δεν θα επικυρωθεί ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο που έχει ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το Συνέδριο να μετατεθεί για μετά τις ευρωεκλογές! Μια τέτοια εξέλιξη ήθελε εξ αρχής η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς, και ο πρόεδρος του κόμματος.

-Έχει επίσης ενδιαφέρον αν θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να εγκρίνει τη συνεδρίαση προς το όργανο. Το πιθανότερο είναι να μην συνεδριάσει, καθώς εάν συμβεί θα ξεκινήσει σφοδρή σύγκρουση από την Παρασκευή.

Στο παρασκήνιο, πάντως, γίνονται προσπάθειες από κάποιες ψύχραιμες φωνές να είναι το διαζύγιο ...βελούδινο και να μην πέσουν ...καρεκλιές στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο οι "ακραίοι" έχουν ακόμα (;) το πάνω χέρι!