ΣΥΡΙΖΑ: "Θα πέσει πολύ ξύλο στην Κεντρική Επιτροπή"- Θα γίνει, όμως, η διάσπαση ή θα αναβληθεί ...για λίγο;

ΣΥΡΙΖΑ: "Θα πέσει πολύ ξύλο στην Κεντρική Επιτροπή"- Θα γίνει, όμως, η διάσπαση ή θα αναβληθεί ...για λίγο;
Τετάρτη, 08/11/2023 - 07:00

Απόφαση πολιτικής καταδίκης των "τεσσάρων" υπό διαγραφή προτείνει η ηγεσία- Δεν είναι έτοιμη η "Ομπρέλα" για αποχώρηση- Τριχοτομείται η εσωκομματική αντιπολίτευση!

Το ανέκδοτο με την κυρία που μαδάει μια μαργαρίτα θυμίζει η κατάσταση με την (προαναγγελθείσα) διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ: Μ΄ αγαπάει, δεν μ΄ αγαπάει, μ΄ αγαπάει δεν μ΄ αγαπάει, μ΄ αγαπάει και ...περισσεύει κι ένα!

Με δεδομένο ότι η διάσπαση είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη (η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου τη Δευτέρα και οι αντιδράσεις των στελεχών της σκληρής ηγετικής ομάδας που σήκωσε το γάντι και σχεδόν του ...κούνησε μαντήλι) το ερώτημα είναι αν θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα ή εάν θα αναβληθεί για λίγες ακόμα ημέρες. Η αλήθεια είναι για την κατάσταση στην Κουμουνδούρου-για να "τροποποιήσουμε- τον Λένιν και τον Τρότσκι- "οι από πάνω" δεν μπορούν να τους διώξουν και "οι από κάτω δεν μπορεί να φύγουν"!

Στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, όπως παραδέχονται στελέχη και από τις δυο πλευρές που συνομιλήσαμε μαζί τους, "θα πέσει πολύ ξύλο", με τους στρατούς να έχουν πάρει ήδη θέση μάχης!

Η ηγετική ομάδα θέλει να πιέσει την "Ομπρέλα" να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και το κόμμα μέσα στο Σαββατοκύριακο δεν είναι δε τυχαίο -όπως σας ενημερώσαμε από χθες- ότι η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να λάβει απόφαση καταδίκης των τεσσάρων στελεχών (Στ. Τζουμάκα, Δ. Βίτσα, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη) που έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, με πολύ σκληρές εκφράσεις. Η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι γύρω από το κείμενο αυτό θα μπορεί να σχηματιστεί πλειοψηφία, καθώς είναι δύσκολο να διαφωνήσεις κάποιος με το να αποκαλείται ο πρόεδρος του κόμματος εκπρόσωπος της διαπλοκής, εν αντιθέσει με έγκριση διαγραφών που ενδέχεται να μην περάσει. Εκτός βεβαίως και αν η πολιτική καταδίκη θα εκτιμηθεί ως έγκριση των διαγραφών, οπότε η σύγκρουση θα είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Την ίδια στιγμή η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται τριχοτομημένη: Ένα μέρος της, η "Ομπρέλα" -και αυτή όχι ολόκληρη, πλην όμως το μεγαλύτερο μέρος της- έχει λάβει την απόφαση να αποχωρήσει, ένα άλλο μέρος της, η μεγαλύτερη τάση της υπό την Έφη Αχτσιόγλου προς το παρόν τουλάχιστον είναι να παραμείνει, ενώ κάποια άλλα στελέχη (πχ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου) φέρεται να συμπορεύονται με την ηγεσία. Το δε πρόβλημα των διαφωνούντων που θέλουν να παραμείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον έως τις ευρωεκλογές, είναι ότι αποχωρούν τα μεσαία τους στελέχη και η βάση τους, που αρνούνται να παραμείνουν "στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη", επιλέγοντας την αποστράτευση.

Με αυτά και με τ΄ άλλα η κατάσταση στην Κουμουνδούρου θυμίζει ...τσίρκο, με όλους τους πρωταγωνιστές και κυρίως την ηγεσία του κόμματος να δέχονται καθημερινά ανεπανόρθωτα πλήγματα και με την κατάσταση να καθίσταται μη ανατάξιμη!
Πλην, όμως, ...μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι!