Εκλογές τον Απρίλιο για τη διαχείριση των διερευνητικών ή τον Μάιο για να μην ψηφίσουν οι νέοι;

Εκλογές τον Απρίλιο για τη διαχείριση των διερευνητικών ή τον Μάιο για να μην ψηφίσουν οι νέοι;
Κυριακή, 05/02/2023 - 12:59

Το …δίλημμα του πρωθυπουργού για το χρόνο που θα στηθεί η κάλπη.

Μπορεί η 9η Απριλίου να είναι το φαβορί στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για να διεξαχθούν οι εκλογές, οριστική απόφαση ωστόσο δεν έχει ληφθεί.

Ένα από τα διλήμματα είναι η διαχείριση των διερευνητικών εντολών και ένα δεύτερο η ψήφος των νέων.

Εκλογές στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαΐων, σημαίνει ότι οι διερευνητικές εντολές θα διεξαχθούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, κάτι που σημαίνει πως όλο και λιγότερος κόσμος θα ασχοληθεί με τη στάση των κομμάτων-γεγονός που θα αποτελεί κέρδος για τον πρωθυπουργό, καθώς το Μαξίμου διαθέτει σχεδόν καθολική υπεροπλία στα μέσα ενημέρωσης. Κοντά στην Κυριακή του Πάσχα, επίσης, αν υπάρξει αδιέξοδο –όπως όλα δείχνουν- στο σχηματισμό κυβέρνησης, θα διεξαχθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Αν υπάρχει και σε αυτό αδιέξοδο, κάτι που θεωρείται βέβαιον, στο ίδιο χρονικό διάστημα, λίγο πριν το Πάσχα ή και τη μέρα αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ορίσει υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ενώ εν συνεχεία θα οριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές εντός τριών εβδομάδων.

Αντιθέτως, εκλογές τον Μάιο (14 ή 21) με δεύτερες κάλπες τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου, μπορεί να μην δίνουν στον πρωθυπουργό το «πλεονέκτημα» να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες οι διερευνητικές εντολές που του προσφέρει η Κυριακή των Βαΐων, προσφέρει όμως ένα άλλο …πλεονέκτημα στον πρωθυπουργό: Θα απουσιάζουν –όπως πιστεύουν κάποιοι στο Μαξίμου- οι νέοι, καθώς ένα μέρος τους θα βρίσκεται σε τουριστικούς προορισμούς για δουλειά και ένα άλλο, λόγω των χαλαρών σχέσεων με την πολιτική, θα προτιμήσει τις παραλίες από τις κάλπες. Η ψήφος των νέων, βλέπετε, αποτελεί έναν κακό μπελά για το Μαξίμου, καθώς η ΝΔ λαμβάνει πολύ χαμηλό ποσοστό ψήφων, αφού οι μικρότερες ηλικίες είναι από αντίθετες έως και εχθρικές προς την κυβέρνηση.

Τι θα επιλέξει ο πρωθυπουργός; Προφανώς η 9η Απριλίου παραμένει το φαβορί για να στηθούν οι κάλπες, εξακολουθούν όμως να παίζουν και η 14η με την 21η Μαΐου.