«Μαύρα μαντάτα» για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη

«Μαύρα μαντάτα» για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη
Πέμπτη, 13/10/2022 - 12:23

Το παραδέχονται τώρα και οι ηγέτες.

Δεν είναι μόνο οι αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ για διεθνή ύφεση το 2023. Είναι και ότι αργά αλλά σταθερά αρχίζουν και το παραδέχονται και οι ηγέτες μεγάλων δυνάμεων του κόσμου.

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε ύφεση, αν υπάρξει θα είναι πολύ μικρή», δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προετοιμάζοντας σιγά- σιγά την κοινή γνώμη της χώρας του.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομικών Ρ. Χάμπεκ ανακοίνωσε πως η χώρα του θα έχει ύφεση 0,4% του χρόνου, με πληθωρισμό 7%.

Το ΑΕΠ της Βρετανίας σημείωσε πτώση 0,3% τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου κοκ.

Ο στασιμοπληθωρισμός δεν μπορεί να αγνοηθεί, ενώ η κρίση φέρνει σοβαρές πολιτικές και γεωπολιτικές αλλαγές: Οι κυβερνήσεις βλέπουν τις δυνάμεις τους σχεδόν σε κάθε χώρα του προηγμένου κόσμου να αποδεκατίζονται, ενώ ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύουν με αποσταθεροποιητικά φαινόμενα, ακόμα και με φυγόκεντρες τάσεις.

Η μεγέθυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ενδέχεται να εντατικοποιήσει τις στρατιωτικές συγκρούσεις όχι μόνο στην περιοχή της Ουκρανίας, αλλά σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη. Ενώ η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα εκτιμάται ότι θα αποσταθεροποιήσει πολύ περισσότερο την ΕΕ!

Όπως όλα δείχνουν τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν θα τελειώσουν καν το 2023!